КУЛТУРА

Пројекција филма „12“ Никите Михалкова

Прочитај ми чланак

Поводом Дана победе над фашизмом, Народна библиотека «Свети Сава» и Удружење „Бесмртни пук“ у Аранђеловцу организују пројекцију филма „12“ Никите Михалкова, једног од најпознатијих руских и светских режисера, под покровитељством Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду.
Судска драма „Дванаест“ (2007) је модерна руска адаптација познатог америчког филма „Дванаест гневних људи“, првенца славног режисера Сиднија Лумета. Кључни мотив самог филма је исти, али су радња и сценарио прилагођени руском поднебљу и пресељени у контекст савремене Русије. Познати руски режисер Никита Михалков створио је импресивно дело суморног угођаја, намерно позоришно постављених судских призора те приче велике напетости усред неизвесности хоће ли главни лик бити спашен или не. Филм је освојио Златног лава на фестивалу у Венецији и био је номинован за Оскара за најбољи филм на страном језику.

Поздравну реч упутиће Елена Адамовић, координатор Удружења „Бесмртни пук“ у Аранђеловцу.

Пројекција филма „12“ Никите Михалкова је у понедељак, 9. маја 2022. године у 18 часова, у читаоници Библиотеке. Улаз је слободан.

АР ИНФО / НБССАР

Back to top button