КУЛТУРА

Представљање књиге “Емир Кустурица – култ маргине” у Народној библиотеци Аранђеловац

Прочитај ми чланак

Народна библиотека «Свети Сава» организује представљање књиге „Емир Кустурица – култ маргине” аутора Горана Гоцића. Друго допуњено издање овог дела изашло је у Едицији „Фестових 50“ и у оквиру београдске Издавачке куће “Агапе књига” и издавачке делатности Библиотеке града Београда. Овим поводом књигу представљају Горан Гоцић, аутор и Александар Гајшек, уредник и издавач.

Најновија монографија о нашем и светском режисеру садржи и приче о играним филмовима које је снимио после првог издања из 2005. године. Утемељена је на разговорима са Кустурицом и покрива и низ других области, од идеологије до естетике, од историје до културолошких студија. Посебно обилује новим, никада објављеним фотографијама, укључујући и ону на којој га је сликао унук Јанко.

Горан Гоцић је свестрани аутор и стваралац: новинар, уредник, филмски аутор, преводилац, књижевник и академски професор. Његове радове је објавило или емитовало барем 30 медијских кућа на 12 језика, као телевизијске станице РТС и Канал 4. Његов први роман “Таи” (Геопоетика, 2013, објављен на српском, енглеском и македонском) постао је бестселер и освојио награде – „Милош Црњански“ и Нинову награду за роман године (2014) и ушао у шири избор за међународну Даблинову награду (2015). Написао је и четири студије – “Енди Ворхол и стратегије попа” (Прометеј, 1997), “Желимир Жилник: Изнад црвене прашине” (Институт за филм 2003, коаутор, објављена на српском, енглеском и шпанском језику), “Како убити Бетовена: Болест у загрљају културе”.

Поред аутора, о књизи говори и Александар Гајшек, новинар и уредник издавачке куће и емисије „Агапе“.

Промоција књиге „Емир Кустурица – култ маргине” аутора Горана Гоцића је у четвртак, 7. априла 2022. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.

АР ИНФО / НБССА

Back to top button