ПОЛИТИКА

МР ДРАГАН ТОДОРОВИЋ – Председник општине обмануо Аранђеловчане!

Интервју са потпредседником „Здраве Србије“ Аранђеловац Ко је крив за пропаст туризма у Аранђеловцу?

Прочитај ми чланак
Ко је крив за пропаст туризма у Аранђеловцу?
Главни кривац је локална власт – председник општине Бојан Радовић и владајућа СНС странка.
Шта највише замерате председнику општине?
Много тога. Основна замерка је што, после улагања 50 милиона евра у реконструкцију и доградњу хотела „Извор“, није омогућио истом том инвеститору да уреди „Старо здање“ и „Шумадију“ и изгради нови хотел за још толико новца. Према плану општине Аранђеловац, који је потписао Влада Гајић, све је требало да буде завршено 2020. године. Уместо да у хотелима у парку већ две године ради најмање 200 Аранђеловчана, и свакодневно имамо око 500 гостију, Радовић је дозволио да купопродајни уговор, закључен 2012. године, буде раскинут 2016. године. Одмах је локална власт пронашла новог инвеститора, фирму „Стублина“, која је купила хотеле у стечају 28. јануара 2019. године. Локална власт је све учинила за новог власника хотела, од промашеног откупа „Старог здања“ (јер општина не може да се бави угоститељством) преко брзопотезног усвајања лошег плана детаљне регулације парка Буковичке бање (упропашћен развој квалитетног, врхунског, туризма) до омогућавања укњижбе својине у корист „Буковичке бање Стублина“ ДОО Аранђеловац на површини дела парка од 1,66 хектара!
Како коментаришете ћутање Аранђеловчана, који су пре неколико година потписали петицију против цепања парка Буковичке бање?
Претходном инвеститору, власнику хотела „Извор“, и власт и грађани су тражили длаку у јајету. Група грађана, окупљена под називом „Очистимо Аранђеловац“, петицију са 3.992 потписа грађана наше општине, предала је Радовићу 1. јуна 2018. године. Потписи против укидања заштите споменика природе на делу парка (који је сад укњижен као приватна својина „ББ Стублина“!) остали су мртво слово на папиру и петиција и данас чами у фиоци председника општине.
Аранђеловчани који су потписали петицију, која је практично била усмерена против реализације претходне инвестиције, ћуте зато што су свесни да су изманипулисани од стране локалне власти, а сад им је тешко то и да признају. Поготово јавно, част изузецима. Радовић је организаторе петиције изманипулисао. Најпре их је куражио да прикупљају потписе за враћање заштите на целом парку, а онда је петицију ставио под тепих, како би све што је урађено за реализацију претходне, стратешке инвестиције, „на тацни“ дао садашњем инвеститору. О свему наведеном тек ће се изјашњавати државни органи, поготово тужилаштво и судство.
Већ су покренути и кривични поступци?
Да, на основу оптужнице Основног јавног тужилаштва, од маја прошле године, у току је кривични поступак против законског заступника „ББ Стублина“ због кривичног дела грађења без грађевинске дозволе на објекту „Ловачки дом“ на Букуљи. Због опструкција одбране окривљеног до сада није одржано ниједно рочиште, а следеће је заказано за 24. март. Поднете су и кривичне пријаве за бесправно рушење крова и парапета испод прозора у приземљу „Шумадије“, као и отвореног базена. Многи кажу да је боље да „Шумадија“ изгледа било како, него ли овако, што је логички исправно, али све што се ради мора да буде у складу са законом. А закон мора да важи подједнако за све грађане, без обзира којим се ко послом бавио, колико новца имао и на ком степенику друштвене моћи се тренутно налазио.
Ко је крив што се ништа не ради на „Старом здању“?
Онај ко је крив за пропаст туризма у Аранђеловцу, током минуле деценије, крив је и за пропадање „Старог здања“. После лажног приказивања како је „Старо здање“ у својини свих грађана Аранђеловца, и нетранспарентног изнајмљивања руинираног објекта за снимање хорор-филма, до данас не постоји урађен ни пројектни задатак, а камоли пројектна документација и новац за реконструкцију „Старог здања“. Општина је за пола милиона евра купила „Здање“. Због чега или због кога су то учинили? По старој, доброј „заклела се земља рају…“ и то ћемо дознати. Неки су предлагали да „Здање“ буде претворено у музеј. Какав музеј? Вероватно музеј пропасти туризма Буковичке бање и Аранђеловца!?
Ар Инфо
Back to top button