ДРУШТВО
У тренду

Зашто нећу изаћи на референдум?

Прочитај ми чланак

Од пријатеља, познаника, симпатизера последњих дана и недеља све чешће добијам питање да ли треба изаћи и како гласати на референдуму заказаном за 16. јануар. Људи о предложеним уставним променама не знају готово ништа – нема информација, медијских емисија, кампање.

Мој лични став и званичан став покрета Ослобођење јесте: ми у новој Вучићевој играрији нећемо учествовати и позивамо своје присталице на исту одлуку – бојкот референдума. У претходним данима сам и на друштвеним мрежама износио овај став и често био нападан како „помажем Вучићу“, јер му за одлуку о промени није потребан цензус. Однос према овој критици је исти као и према оној којом се критикује одлука о бојкоту предстојећих избора у априлу: а шта ће то да се промени учешћем?

У ситуацији у којој се Вучић већ спремио да краде, уцењује, подмићује, пребија, изводи гласаче по списковима како на изборе тако и на референдум, како се то тачно утиче на процес учешћем у њему?

Поштен референдум, као ни слободни избори, неће бити одржани док се не смени режим. И зато ни првом ни потоњем не треба давати легитимитет учешћем.

С друге стране, одлуку о одржавању референдума и изменама највишег правног акта донела је нелегитимна, једнопартијска скупштина.

Излазак на референдум је давање пристанка на такву ситуацију. На Вучићеве махинације српским правним и политичким системом.

Сви они који након успешног бојкота, када смо Скупштини одузели легитимитет, сада позивају на учешће, само обесмишљавају резултате бојкота.

Уз то, енергија виђена на протестима у децембру само се троши на запетљавање у Вучићеве игрице.

Преноси се на терен референдума, који је (кроз крађу, уцене, подмићивања, пребијања) Вучићев домаћи терен и где ће он лако да зада још један пораз опозицији, што ће сигуран сам додатно разочарати људе и гурнути их у апатију, па ће бити све теже и теже организовати нови грађански бунт.

Свако ко верује да у оваквим условима Вучићева опција може да се победи „учешћем у демократским процедурама“ је или политичка будала или директно ради за СНС.

Заиста је невероватно да неко након свих ових година верује да је могуће да та странка организује референдум на ком би се исказала воља народа.

Плејада таквих „верника“ је огромна, од лажних десничара до лажних еколога, а придружили су им се и победници децембарских протеста, који су подржали овакав закон о референдуму.

Свима наведенима је заједничко да ће и на референдуму и на предстојећим изборима само послужити Вучићу као средство да добије оно што му једино недостаје и што не може да купи – легитимитет.

У земљи заробљеној од стране мафије и криминала, у којој нема основних услова за бављење политиком, сви они који глуме нормалност само помажу опстанку ове накарадне власти.

Од свог оснивања покрет Ослобођење се залаже за грађанску непослушност која, као што је већ показано, једина може да натера Вучића на повлачење. Мафија разуме само силу.

Ми у тој шаради не желимо да учествујемо: нити у неслободним изборима, нити у референдуму. Уместо тога, 16. јануара ћемо се одазвати на позив који већ кружи домаћим јавним мњењем и шетњом у Београду обележити годишњицу убиства Оливера Ивановића. Сматрамо да не постоји боље указивање на криминалну природу режима Александра Вучића, од подсећања на тај трагични догађај.

Тог дана је мучки убијен човек против кога су мафијашка СНС и њено крило на Косову и Метохији, тзв. Српска листа, водили најстравичнију кампању на режимским медијима. До данас ми не знамо ништа о том убиству, његовим починиоцима и наручиоцима, али знамо одлично ко је био његов инспиратор: Александар Вучић и његова клика.

Ви ћете 16. јануара гласати на његовом референдуму.

Ми ћемо 16. јануара подсетити на убиство, сетити се Оливера и обићи његов гроб.

За нас, ништа друго не постоји тог дана.

АР ИНФО / ДАНАС

Back to top button