ПОЛИТИКА

Покрет Ослобођење позвао на ауто-литије и блокаде саобраћајница

Прочитај ми чланак

Покрет Ослобођење позвао је грађане да се придруже “ауто-литијама” и блокадама саобраћајница у Лозници и Крупњу које ће се одржати у уторак, 4. јануара, у организацији удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”.

Председник тог покрета Млађан Ђорђевић истакао је да су се „преварили“ сви они који су „поверовали“ да ће председник Србије Александар Вучић „одустати од Рио Тинта“.

„Сада се види сва наивност оних који су хтели да организују прославе јер им је Александар Вучић обећао повлачење једног закона“, навео је Ђорђевић у писаној изјави.

Ђорђевић је оценио да су Вучић и компанија Рио Тинто која планира да отвори рудник литијума у Србији, „чим се народ разишао, наставили по старом“.

“Доносе се нови просторни планови, издају се дозволе, а Рио Тинто наставља откуп земље у целом лозничком крају. Еколози који циљају три одсто на изборима само су успели да проћердају енергију народа”, нагласио је Ђорђевић.

Додао је да је бунт народа виђен почетком децембра на блокадама широм Србије требало много боље искористити.

“Као што смо тада предлагали, требало је изнети захтев потпуног укидања пројекта Јадар и забране ископавања литијума у Србији. Било је снаге за то. Сада се најављује скупљање потписа за народну иницијативу, али то није ефектан потез”, рекао је он.

Оценио је да власт на уступке може натерати само нови излазак на улице.

“Зато су ауто-литије и најављене блокаде у Лозници и Крупњу прави потез. Позивамо све јатаке и симпатизере нашег покрета, као и све грађане, да у уторак у 9.30 дође у село Брезјак, одакле почиње ауто-литија”, додао је он.

Истакао је да је главни захтев, према наводима организатора, потпуно укидање пројекта “Јадар” и одлазак Рио Тинта из Србије.

“Вучић и (премијерка Србије Ана) Брнабић су очигледно у дилу са компанијом Рио Тинто, обећали су им ископавање литијума и сада не смеју да одустану”, рекао је Ђорђевић.

АР ИНФО / НОВА

Back to top button