ДРУШТВО
У тренду

Једанаест организација против Рио Тинта – шта су рекли њихови представници

На скупу се нису појавили позвани из Демократске странке Србије

Прочитај ми чланак

На иницијативу Покрета Буђење данас је у Медија центру потписан Друштвени споразум о забрани истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији. Од 30 организација и јавних личности колико је, по речима Душана Туфегџића из Буђења, потписало споразум, на конференцији је било њих 11 – Покрет Буђење, Црно на бело – За праведну Србију, тим Крени-Промени, Покрет Слободна Србија, Битка за Кошутњак, Српски покрет Двери, Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, Скупштина слободне Србије, Веће старина, као и професор Душко Кузовић.

Душан Туфегџић (Буђење) је рекао да је споразум битан да би се показало да један већи део опозиције може да сложи око једног горућег питања, а то је Рио Тинто. Истакао је да би волео да су ту и они које су позвали, а који се нису појавили.

На питање новинара да појасни о коме је реч, рекао је да су позвали Демократску странку Србије, која је ’’дала образложење јако блиско оном Зоране Михајловић’’, као и Заједно за Србију, за које је Туфегџић рекао да су их позивали и раније, на протест у Шапцу, али да су им Заједно за Србију рекли да ’’морају да се консултују са странцима’’.

Туфегџић их поново позвао да овај споразум потпишу.

Ивана Парлић (Народна странка) рекла је да ће се борити на све могуће начине – ’’оспоравањем правних основа, анимацијом и разговор са грађанима, јер је политички пројекат ове власти заглупљивање и застрашивање грађанима Србије, и онда тако заглупљеном народу Зорана Михајловић пројекат убијање западне Србије може да представи као просперитетни пројекат’’.

Такође, истакла је да ће се заједно са становницима Јадра и Рађевине физички бранити тај део Србије. Позвала је грађане Србије запослене у Рио Тинто да прекину овај пројекат.

Професор Душко Кузовић навео је да су током борбе против Рио Тинто рудника видели доста неискрених људи који у борби против литијума ћеле да стекну политичке поене и да паразитирају на несрећи народа. Говорећи о референдуму везаном за Рио Тинто, који је раније најавио председник Вучић,  рекао је да га неће дозволити, јер ће бити намештен и искоришћен да би власт пребацила одговорност на народ’’, најавивши ’’спречавање на сваки могући начин’’. Кузовић, раније један од истакнутијих чланова Покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића рекао је на питање новинара да од пре месец дана није део Ослобођења, те да споразум потписује у своје име.

Др Љиљана Томовић (Скупштина слободне Србије) навела је да је Рио Тинто само један од проблема Србије данас, али да је тренутно највећи и да рудник литијума не може имати никакав позитиван утицајх на целокупну природу.

Лидија Мартиновић (Покрет Слободна Србија) навела је да споразум представља ’’уједињење политичара и грађана у борби против погубне СНС политике и ПРа Рио Тинто Александра. Поручила је да ’’или ће бити колонија Србија или ће бити слободна Србија’’.

Игор Радичевић (ССП) навео је да Рио Тинто не може да ради на подручју Европске уније, и да док власт говори да није дала дозволе овој компанији, Рио Тинто се понаша као да има све дозволе. Рекао је да има сазнања да Рио Тинто планира медијску кампању са видео спотовима, како би се у позитивном светлу представили грађанима Србије, а да ће им власт у тој кампањи помоћи.

Истакао је да је да еколошки проблеми су пре свега политичко питање које нико нема право да приватизује и да свако ко је најавио излазак на изборе, било индивидуа, група грађана или еколошки активиста, су од тог тренутка политичари.

Говорио је и о троуглу Лозница-Врање-Зајечар, у ком је, по информацијама које имају, планирано истраживање и копање литијума на 20 локација. ’’Србија неће бити европски Блиски исток’’, закључио је Радичевић.

Владимир Јованчевић (ДС) навео је да ако се успе у спречавању рудника литијума у Подрињу, извесније је спречавање рудника литијума у другим деловима Србије.

Радмила Васић (Двери) рекла је да су Двери доследне у борби против истраживања и експлоатације литијума.

Владимир Вулетић (Црно на бело) навео је да је одрастао крај Јадра где је правио ’’мале бране, мале уставе кроз које није могла да пролази неконтролисана вода која је носила све пред собом. Уставе служе да одбранимо оно што се зове Устав, јер устава је корен речи Устав.’’ Додао је да је по Уставу грађани имају право на здраву животну средину, а да власт данас га гази немилице. ’’Имамо оне који су виши за тону од закона, а имамо и оне који су зелени – а ћуте’’, навео је Вулетић.

Кристина Урошевић (Крени-Промени) је истакла да је петицију против Рио Тинто рудника на платформи Крени-промен потписало 130 хиљада људи и позвала све оне који нису потписали – да потпишу.

Дејан Јовановић (Битка за Кошутњак) рекао је да је у борби против рудника потребна солидарност коју смо могли да видимо током поплава 2014. године.

Сузана Лазаревић (Веће старина) навела је да проблем и у интелектуалцима који нису, како каже, издали само народ, већ и државу и свој позив.

Извор: Данас / Војин Радовановић

Back to top button