ПОЛИТИКА

Думановић: Полицијом се руководи из штаба СНС

Бивши инспектор Управе криминалистичке полиције Милан Думановић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић и министар Александар Вулин нису искрени у наводној намери да прочисте врх МУП-а од полицајаца који сарађују с криминалним групама. Думановић је казао агенцији Бета да се у МУП-у не инсистира на професионалности него на лојалности полицајаца врху Српске напредне странке (СНС).

Прочитај ми чланак

„Вероватно ће из МУП-а бити отерани кадрови лојални Небојши Стефановићу и Дијани Хркаловић, а замениће их, не професионалци, него опет полицајци који су послушни и лојални актуелном режиму. Лојалност режиму је у МУП-у битнија од стручности и образовања још од 2014. године када је СНС преузела полицију доласком Стефановића за министра“, оценио је бивши инспектор.

Навео је да су он и његов колега Младен Трбовић хапшени и протерани из МУП-а зато што су још 2016. године указали на непоштовање закона и спрегу врха полиције с криминалним групама.

„Колега Трбовић и ја смо прво поднели кривичну пријаву због трговине утицајем и злоупотребе службеног положаја против Небојше Стефановића, Дијане Хркаловић, Горана Нешића, Томислава Радовановића и Дејана Миленковића Багзија. Навели смо да су они повели полицајце у Поточаре на тајни задатак без легитимација и наоружања“, рекао је Думановић.

Нагласио је да је инспектор Трбовић 2016. године писмено обавестио тадашњег премијера Александра Вучића да је у врху српске полиције формирана паралелна служба коју води Дијана Хркаловић.

„Дакле, Вучић је још пре пет година био до детаља упознат са спрегом врха полиције и криминалних група, али никада није одреаговао на Трбовићев извештај“, рекао је Думановић.

Уместо да се провере наша сазнања, додао је бивши инспектор, Трбовић и ја смо ухапшени 31. децембра 2016. године.

„Суспендовали су нас док смо били у притвору, а против нас је покренут и кривични поступак, јер смо наводно одали службену тајну, који траје и дан данас“, казао је он.

Навео је да је Управни суд у два наврата пресуђивао у његову и Трбовићеву корист, али да ипак нису враћени на посао.

„Тренутно, Младен Трбовић се води као суспендовани припадник полиције, а ја због другог отказа још водим судски поступак“, објаснио је Думановић.

Према његовим речима, нема сумње да су он и Трбовић протерани из полиције зато што су премијера Вучића обавестили о криминалним радњама у врху полиције.

„Трбовић и ја смо и тада знали да том криминалном групом у врху полиције руководи Александар Вучић и само смо хтели да му отворено кажемо да то знамо. Парадоксално је да Вучић сада, у обраћању јавности, прича оно што му је било с доказима достављено још пре пет година, а то је да су Стефановић, Хркаловић и Горан Папић основали паралелну структуру у МУП-у“, нагласио је Думановић.

Навео је да је сличну судбину доживео и инспектор Дејан Јовић који је хапсио Вељка Беливука и Марка Миљковића због убиства каратисте Властимира Милошевића, а радио је и на случају убиства адвоката Миша Огњановића.

„Против Јовића је била покренута хајка у свим режимским таблоидима, а Вучић није хтео да га заштити када је без разлога отпуштен из полиције. Вучић брани Јовића сада, када је човек умро“, казао је Думановић.

На питање Бете, да ли полицајци данас могу свој посао да обављају честито и професионално, Думановић је рекао да полицајци могу да раде само оно што им се нареди из врха Српске напредне странке.

„Полиција је лимитирана, и ради само оно што тренутно одговара режиму. И због тога, нажалост, полиција не може до краја да истера истраге које се тичу криминалних радњи с којима се повезују Александар и Андреј Вучић“, истакао је Думановић.

Додао је да се полицијом управља из штаба СНС-а, „што потврђују и изјаве министра Вулина да је борбу против организованог криминала започео Александар Вучић“.

„Вулин нам је рекао и да криминална група Вељка Беливука не би била ухапшена да то није одлучио Вучић. Уместо да о томе одлучују тужилаштво и полиција, одлучује председник СНС-а, што је недопустиво у било којој иоле нормалној држави“, рекао је Думановић.

На питање Бете да ли очекује да сада буде враћен у МУП, јер се показало да су он и Трбовић били у праву, Думановић је рекао да од ове власти не очекује ништа, али да ће се сигурно ускоро вратити у полицију.

Извор: Нова / Бета

Back to top button