ВЕСТИ

Аранђеловац: За ТВ Шумадију више од три четвртине новца из буџета, одбијен пројекат посвећен додели средстава на општинском медијском конкурсу

Радио-телевизија „Шумадија“ из Аранђеловца добила је највише новца на локалном конкурсу за суфинансирање медијских пројеката - чак 7,8 од укупно 11 милиона динара, колико је општина издвојила за медије ове године.

Прочитај ми чланак

Осим што је укупни добитник највише средстава, РТВ „Шумадија“ је и по појединачним пројектима добила највише градског новца. За телевизијски садржај „Аранђеловац у објективу“ – 4.950.000 динара, за радијски садржај „Еко-стазама Шумадије“ – 1.050.000 динара и за објаве на Интернет порталу „Из шумадијске читанке“ – 1.800.000 динара.

Другопласирана РТВ „Сунце“ добила је шест пута мању финансијску подршку, укупно – 1,25 милиона динара и то за телевизијски садржај „Изазови најлепших година, зашто (ни)је лако бити млад“ – 1.050.000 динара и радијски пројекат „Покрет духа“ – 200.000 динара.

Осим ове две локалне медијске куће, новац је из буџета додељен и Адриа Медиа групи из Београда, 250.000 динара за пројекат „Општина Аранђеловац -општина спорта“, док се у званичном решењу не наводи где ће садржај бити објављен. Адриа Медиа магазинима за издање „Национална географија“ додељено је још 250.000 динара за медијски садржај „Аранђеловац – општина природних лепота“.

Агенција за продукцију и информисање АР-Прес добила је укупно 100.000 динара – за садржај на интернет порталу – „Аранђеловац, јуче, данас, сутра“ и ТВ и радио програм – „Село, Добро јутро!“. Агенцији за израду ТВ програма Тречна за „Животопис Шумадије“ припало је 50.000 дин.

Стручна комисија коју су чинили Душан Аничић, Драган Марковић и Емил Милојевић проценила је да 10 од 12 предложених пројеката испуњавају и основне и специфичне услове за квалитетно јавно информисање грађана општине Аранђеловац.

Одбијен је пројекат издавачке куће „Стварност“ насловљен са „Израда репортаже о новинарским жанровима одобреним на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Општине Аранђеловац у 2021. години“.

Комисија у образложењу оцењује да тај „пројекат не представља медијски садржај, нема дефинисану циљну групу, а предложени циљ пројекта спада у искључиву надлежност локалне самоуправе“.

Одбијена је и помоћ привредном друштву Пето/три 1941 Крагујевац, односно пројекту „Стопама наших предака“, јер је „издавач медија непрепознатљив на територији општине, релативно нов и нема капацитет да подржи једну овако специфичну тему као што је тема историјског наслеђа Општине Аранђеловац“, стоји у образложењу комисије.

Извор: Цензоловка

Back to top button