ВЕСТИ
У тренду

Ђорђевић у посети Косовском Поморављу: Вучићу, Срба овде још увек има

Прочитај ми чланак

Председник покрета Ослобођење, Млађан Ђорђевић, посетио је Косово уочи Видовдана, а како би, „пружио подршку Србима које је Александар Вучић у свом недавном скандалозном скупштинском наступу покушао да избрише, говорећи да овде више нема Срба“, саопштили су из овог покрета.

Ђорђевић је присуствовао литургији у Цркви Светог Николе у Гњилану.

„Србима из Косовског Поморавља поручио је да истрају у одлуци да живе на својим вековним огњиштима и да се одупру покушајима напредњака да их продају Албанцима“, додаје се у саопштењу.

Из Ослобођења наводе да је председник овог покрета разговарао са представницима заједнице и о њиховом положају и потребама, али и додају да је у разговору изнето доста критика на однос актуелног режима према српској заједници.

„Сведоци смо да се Срби у покрајини држе као таоци напредњачке политике продаје Косова и Метохије у замену за шаку власти. Они јужно од Ибра се покушавају избрисати, а само у Косовском Поморављу живи преко 30.000 Срба, док се север Косова држи под контролом криминалаца из Српске листе“, казао је Ђорђевић.

Председник Ослобођења је казао да је „дефетизам тек један од механизама којима Вучић покушава јавност у Србији да убеди да се одрекне Косова“.

„Прво је говорио да немамо Газиводе, па да нема Срба у Ђаковици, па да немамо ни метра на Косову, док сада тврди да нема Срба око Косова Поља, иако су то све ноторне лажи и обмане“, објашњава Ђорђевић.

Из овог покрета додају да је Ђорђевић хтео уједно да укаже јавности у Србији на „обмане којима се служи напредњачки режим у покушају предаје Косова и Метохије“.

Лидер Ослобођења је честитао свим Србима предстојећи празник Видовдан, уз жељу да се „на овај свети дан сете косовских јунака и њихове жртве за отаџбину.“

„На трагу те храбрости, не смемо данас дозволити напредњачкој банди да изда Косово и Метохију. Вучић ускоро планира да потпише правно обавезујући споразум са Аљбином Куртијем, а грађани Србије морају то да спрече“, истиче Млађан Ђорђевић.

У склопу посете делегација покрета Ослобођење је посетила и Прилепац, родно место кнеза Лазара, манастир Драганац, као и српска домаћинства у општини Ново Брдо.

Подсетимо, председник Србије, Александар Вучић, представио је почетком ове недеље у српском парламенту извештај о раду Канцеларије за КиМ, али и дијалогу који се води у Бриселу.

У свом обраћању, између осталог, казао је – “ја вам говорим прецизне бројке. Ми више немамо у Косову Пољу никога. Остало нам је да певамо ‘Српска се труба чује’, али нема ниједног Србина у Косову Пољу”.

Екипа новинара РТВ Ким, међутим, потом је обишла Србе који у овом граду углавном живе у насељу Машински парк, а који су Вучићу поручили – “Има нас председниче, дођите да нас посетите”.

Слична прича догодила се и пре три године, када је такође српски председник, Александар Вучић, говорио о одливу Срба са Косова и томе да у Косову Пољу не живи ни један Србин.

Екипа Гласа Америке обишла је у јулу 2018. године Бресије, Чаглавицу и Косово Поље, где је на терену показала другачије податке од оних које је изнео Вучић тада.

Извор: KoSSev

Back to top button