СВЕТ
У тренду

Научници пронашли нови извор литијума

За нови извор литијума нису морали рударити по земљи

Прочитај ми чланак

Без литијума нема батерија за електричне аутомобиле. Али ова сировина je веома ретка и мора да се експлоатише на сложен начин. Један научни тим из Саудијске Арабије је пронашао начин да литијум добије из морске воде.

Студенти Краљ Абдулах Универзитета за науку и технологију (KAUST) су развили електрохемијску ћелију уз помоћу које се може филтрирати литијум из морске воде. Како се наводи у изјави универзитета овај пројекат има један веома важан разлог. До 2080 ће због растуће потребе за литијумом све резерве на земљи бити потрошене. Зато се мора наћи алтернативни извор.

Литијума у морима и океанима има 5000 пута више него на земљи. Проблем је концетрација литијума са 0,2 ppm (parts per milion, српски: један део на милион) која је екстремно мала. Са електрохемијскм ћелијом је ипак могуће вишеструко повећати концентрацију литијума. Посебно значајно на ћелији је керамичка мембрана Литијум-Лантан-Титан-Оксида (Lithium-Lanthan-Titan-Oxid, LLTO). Кристална структура мембране садржи рупе које су толико велике да пропуштају Литијум-Ионе. Сви остали метални иони бивају блокирани.

“Нитко до сад није користио ЛЛТО-мембране за екстракцију литијум иона и за њихово сажимање.”, говори Зхен Ли, конструктор ћелије.

Процес израде је јако сложен. Након што је литијум прошао кроз мембрану потребна су још четири циклуса обраде да би се достигла концентрација литијума од 9.000 ppm, коју захтевају произвођачи електричних батерија за аутомобиле.

За експеримент су студенти тестирали воду из Црвеног мора. Једна предност ове методе је пресудна, према прорачунима ћелији је потрбно 4 евра струје за производњу једног килогама литијума из морске воде.

“Радимо на томе да структуру мембране и дизајн ћелије оптимирамо како би смо повећали ефикасност”, говори вођа тима Зхипинг Лаи.

Превод Милица Пауновић / АР ИНФО / KAUST DISCOVERY

Back to top button