ДРУШТВО

Вучићев страни инвеститор ујединио опозицију: Рио Тинто марш из Србије!

Неколико опозиционих странака и невладиних организација поручило је да “рудника литијума компаније Рио Тинто у Србији неће бити” и да председник Александар Вучић нема право да склапа договоре с њеним представницима с којима је разговарао у уторак, 02.06. 2021. године.

Они су новинарима испед зграде Председништва нагласили да та компаније нигде у Европи не отвара руднике јер тамошње власти то не дозвољавају и да „раскоповање“ Србије у потрази за литијумом носи „велику опасност“ за животну средину, здравље и значи расељавање становника.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић је на скупу, уз оцену да власт Србију претвара у „неоколонију“, нагласио да се „велика опасност“ надвила над Србијом и упозорио да „нема поправке када се униште реке и шуме“.

„Никаквог економског интереса нема зато што Србија има најнижу рудну ренту у Европи. Тај интерес који би се огледао у неколико милиона евра или неколико десетина милиона евра годишње, најбоље је упоредити са софтвером за обрачун плата који је Синиша Мали платио 60 милиона евра. Ако добијемо десет милиона од Рио Тинта који ће разарати Србију, шест година нам треба да платимо само софтвер за обрачун плата који је ова власт платила 60 милиона евра. То вам је њихова економска логика. Притом да растерају грађане Србије са својих огњишта“, илустровао је Алексић.

„Порука за Рио Тинто је: Марш из Србије!“, поручио је председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић.

„Ако је Вучић њен главни спонзор, а дубоко сам убеђен да јесте, та компанија неће отићи док не оде Српска напредна странка (СНС) с власти“, додао је он.

Нагласио је да планови Рио Тинта „неће проћи“ јер су се грађани побунили у више градова, одакле су данас дошли представници невладиних организација.

„Ова прича овој власти неће проћи, то видите не само по овом уједињењу опозиције по овом питању, него по уједињењу грађана широм Србије који су дигли свој глас против Рио Тинта и других геолошких истраживања у њиховој средини. И то што ми сада чујемо из редова режима, те медијске бајке како се они брину о заштити животне средине, верујте никога неће натерати да у то поверује“, поручио је лидер Двери.

Kако је рекао Игор Радошевић из Странке слободе и правде, прерада једне тоне литијума захтева 150 тона воде помешане са сумпорном коселином.

Навео је да се истраживања у потрази за том рудом спроводе на 20 локација у троуглу Зајечар, Лозница, Врање.

Представник Покрета Ослобођење Душко Kузовић позвао је власти да „обуставе рудник у Јадру, обуставе геолошка истраживања по Србији која не пристаје да буде ‘Елдорадо’ за бандите или резервна рударска колонија“.

Извор: србин.инфо

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker