ПОЛИТИКА
У тренду

Млађан Ђорђевић: Вучић хоће да избрише Косово из Устава

Нова недеља, нови нон-пејпер. Један албански портал је објавио да је дошао у посед новог документа, који наводно предвиђа посебан статус за север Косова и Српску православну цркву, унутар независне државе коју би признала Србија.

Прочитај ми чланак

Портал наводи да се ради о немачко-француској иницијативи коју подржавају и представници ЕУ, мада документ више личи на експресно смишљени албански одговор на прошлонедељни, руско-немачки нон-пејпер, који је по први пут нудио нешто што би могло бити у интересу Србије.

Александар Вучић је одмах потрчао да за медије нешто каже о предлогу из албанских медија. Исто то је учинио и са свим ранијим нон-пејперима: словеначким, Серверовим, француским итд.

Ћутао је само о једном таквом документу: оном који се пре недељу дана појавио у немачком магазину Цуерст, а за који се сумња да је настао у руско-немачком коауторству.

Вучићево ћутање о овом предлогу је врло индикативно.

Подсетићу, недељник Цуерст је објавио документ у 16 тачака, који се позива на решења из Резолуције 1244, Устава Србије, али и плана Мартија Ахтисарија.

Аутори овог документа предложили су останак Косова и Метохије у Србији на 99 година, у специјалном статусу, у оквиру којег би покрајина имала своју владу и гувернера, своје симболе, спортско представљање, слободу да учествује у економским, културним и образовним интеграцијама са другим државама.

Две територије би ступиле у тржишну и царинску унију, а на Косово и Метохију би се вратило 999 српских полицајаца и војника, у складу са Резолуцијом 1244.

Лично сматрам да ни тај предлог није савршен и да је противуставан, али не могу порећи да доноси много више од онога што је раније нуђено Србији.

Очигледно је писан са намером да се поштују одређени принципи међународног права, који су у прошлости често нарушавани на штету наше земље.

Покрет Ослобођење и ја лично смо више пута позвали Александра Вучића да каже свој став о овом документу. И Вучић се заиста јавио, и то из посете Прагу.

Уместо одговора, у преносу уживо је лупетао глупости о споменику Стефану Немањи, скривајући свој спољнополитички кукавичлук овог великана српске историје.

Били смо у праву када смо рекли да Вучић неће смети да се позитивно изјасни о „руско-немачком“ нон-пејперу, јер се тај документ никако не допада његовим менторима из Вашингтона и иде против њихових интереса на Балкану.

Није искључено ни да је нови нон-пејпер са албанских портала, настао у коауторству Вучићевих и приштинских структура и да је то уствари његов одговор.

Опште је познато да сарадња и контакт постоје, што се потврдило када су заједно гурали предлоге о „разграничењу“ и размени територија, а избацивање новог нон-пејпера иде на руку и једнима и другима: Албанцима олакшава притисак њихове националистичке јавности, успаничене због руско-немачког предлога о повратку Косова у окриље Србије; а Вучићу олакшава позицију пред западним спонзорима.

Уместо Вучића, добили смо јавни одговор од Ане Брнабић. Она је рекла да ће овај нон-пејпер да уздрма тешко постигнуту регионалну стабилност.

Пазите, она каже да би решавање косовског питања уз поштовање суверенитета Србије уздрмало регионалну стабилност и стога се Ана Брнабић, која је, подсетићу, премијер Србије, изјашњава негативно о том документу.

Регионалну стабилност, према њеном мишљењу, не би уздрмали остали нон-пејпери који су беспоговорно тражили од Србије да призна косовску илегалну независност.

То је део већ познате мантре да „не смемо да оставимо косовски проблем својој деци“.

Зар треба да предамо кућу или њиву силеџији, како деца не би имала проблем с њим? Да их оставимо без наслеђа? Наравно да не.

Кућа и њива се бране управо због деце. И као да је косовско питање само усуд наше генерације. Оно је део српског идентитета већ стотинама година, и није за очекивати да ће га једна генерација решити – иако се Вучић и Брнабићева вероватно надају томе.

Ана Брнабић је иначе неколико дана раније, на конференцији у Грчкој, можда и несвесно признала шта је њено и Вучићево решење за косовско питање, када је указала да је Преспански споразум између модел који треба пратити.

Преспански споразум је, подсетићу, потписан између две суверене државе, Грчке и Македоније, а обавезна тачка споразума је била промена македонског устава како би се у њега унели идентитетски уступци које је Атина захтевала. И то ће бити модел за Србију.

Потписивање правно-обавезујућег споразума Београда и Приштине и последична измена Устава Србије како би се избрисао „косовски“ карактер преамбуле, као и други „проблематични“ делови овог документа.

Већ сада нам најављују референдум о изменама устава који ће се десити упоредо са изборима следеће године.

Вучићева намера је да прогура брисање Косова из Устава и да га сакрије иза председничких, ванредних парламентарних и београдских избора.

Биће то само још један листић на коме ће његови уцењени и поткупљени гласачи заокружити оно што им буде наређено.

На такав исход је недавно указала и америчка амбасада у Београду, када је саопштила да ће администрација председника Џозефа Бајдена инсистирати на примени Вашингтонског споразума.

Овим документом су практично уклоњене све препреке на путу ка признању независности тзв. Косова.

Амбасада је то експлицитно и навела: изнели су очекивање да ће даљи процес дијалога водити обавезујућем споразуму о нормализацији односа Косова и Србије, у чијем је средишту међусобно признање.

Јасно и гласно су нам рекли шта следи.

Да ће се Вучићев режим повиновати том наређењу, потврдио нам је данас истурени представник режима за контакт са вашингтонским спонзорима, званично на позицији амбасадора Србије у САД, Марко Ђурић.

Он је ничим изазван дао изјаву медијима да ће САД поштовати Вашингтонски споразум.

Није као да то нисмо знали, али овим иступом Ђурић уствари шаље поруку да се Вучићев режим слаже са оним што је америчка амбасада прошле недеље наредила.

Говори нам да је СНС спреман да ускоро испоручи Косово.

Покрет Ослобођење то неће дозволити.

Грађани Србије, и сви Срби где год да се налазе, то не смеју да дозволе.

Наш покрет је већ позвао грађане, патриоте, родољубиве покрете и организације да стану у фронт за одбрану суверенитета Србије.

Црвена линија је пред нама.

То ће бити последњи чин у срамотном низу Вучићеве издаје: од Бриселског споразума, до правно-обавезујућег споразума.

Дужност је наше генерације да не дозволимо да Вучић преда Косово у замену за неограничени опстанак на власти. Покрет Ослобођење ће учинити све да спречи тај срамни сценарио и да спречи ту мрљу на образу Србије.

Извор: Nova.rs

 

 

Back to top button