ВЕСТИ
У тренду

Протест испред САНУ током научног скупа о „Пројекту Јадар“

Прочитај ми чланак

Представник покрета „Ослобођење“ Душко Кузовић предао је у четвртак 06.05. 2021. године у Београду обавештење Српској академији наука и уметности (САНУ) с потписима 36 локалних опозиционих политичара који се противе отварању рудника и геолошким истраживањима у својим општинама.

Испред зграде САНУ организован је протест на почетку дводневног научног скупа „Пројекат Јадар – шта је познато“ о експлоатацији минерала јадарита у околини Лознице.

Научни скуп је почео у 9 часова, а на њему је најављено обраћање министарке рударства и енергетике Зорана Михајловић и председника САНУ Владимира Костића.

„Спремни су да своје становиште бране решеношћу и свим средствима којима се брани живот, огњиште и слобода одлучивања“, наводи се у обавештењу политичких организација које се, између осталог, противе могућности отварања рудника јадарита компаније „Рио тинто“ у околини Лознице.

Додали су да се надају да ће САНУ „својим знањем и утицајем“ наћи начин да заустави „Пројекат Јадар“ и геолошка истраживања.

Кузовић је навео да ће амбасади Аустралије, одакле долази „Рио тинто“, предати захтев да утиче на своје компаније и „доведе их у ред“.

Представник Коалиције за одрживо рударство у Србији Звездан Калмар изјавио је данас да су се чланови те организације окупили испред САНУ јер нису позвани да учествују у главном делу научног скупа о ископавању литијума у околоини Лознице.

„Наше удружење неће имати прилику да говори у исто време када буду говорили представник Владе Србије и представници стране компаније ‘Рио тинто’ или када буду говорили такозвани научници, ту пре свега мислим на професора (Машинског факултета у Београду Александра) Јововића који је заправо већ дужи период плаћен од стране ‘Рио тинта’ и који у својој институцији ради за ‘Рио тинто’“, казао је новинарима Калмар испред зграде САНУ.

Калмар, чија се организација противи отварању рудника у Јадру и Рађевини, навео је да је коалицији одређено „пет минута“ обраћања на сутрашњем делу дводневног научног скупа и позвао је САНУ да буде објективна и дозволи да се чује „друга страна“.

„Копање литијума у Јадру и Рађевини, или било ком другом месту у Србији, довешће до загађења животне средине, потпуно ће да уништи пољопривредну средине. Уништће реку Јадар, Дрину до Саве а и снабедавање воде у Мачви ће бити угоржено. Довољно је само да се догоди само један акцидент“, нагласио је Калмар.

Он је навео да је 2005. године до данас Закон о рударству промење три пута и да је сваку пут постајао гори, а да је тренутни закон противуставан јер дозвољава да се цела Србија претвори у поље за истраживање.

„Живимо у земљи у којој не важи владавина права, где људима долазе поред кућа или на имовину и копају им руде (…) Нема нико право, ту говорим о Влади Србије и председнику који је преотео ингиренције извршне власти, да се понашају као феудални господар. Ми нисмо кметови, ми смо грађани и треба да будемо питани о томе шта желе“, додао је он.

Калмар је нагласио да је грађани морају бити питани да ли желе да изгубе 20.000 пољопривредних радних места зарад 2.000 „сумњивих“ и „деструктивних радних места“.

Он је додао да се нада да ће се САНУ после овог научног скупа „довести памети“ и стати на страну грађана.

Извор: Данас

Back to top button