ПРАВОСЛАВЉЕ

Ушушкана у шуми срца наше прелепе Шумадије

Прочитај ми чланак

На обронку града Аранђеловца постоји један бисер, историјски и културолошки, за који туристи готово да ни не знају, осим уколико их тамо не упути неко од локалаца. Реч је о цркви брвнари у Даросави, која је подигнута 1832. године, у времену ослобођене Србије под вођством кнеза Милоша.

Једна је од три сачуване у целој Шумадији.

Аранђеловчани, посебно они из Даросаве у чијем се месту и налази ово културно добро, пак, за њега добро знају. Заправо, Даросавцима је она много битна.

До ње није тако лако доћи.

Налази се на путу Даросава – Венчане, на око два километра од центра Даросаве, док се највеће аранђеловачко село Даросава налази на 12. километру пута од Аранђеловца према Лазаревцу.
До цркве се иде асфалтним, а потом и сеоским колским путем.

Тамо ретко ко одлази, осим локалаца.

Зато свећа тамо ретко када гори.

Служба је у овој цркви одржавана до 2002. године, а од тада се врши само на одређене празнике.

Црква брвнара у Даросави – храм Светих апостола Петра и Павла, настала је у времену ослобођене Србије под вођством кнеза Милоша када долази до велике обнове православних цркава и њиховог ослобађања скривености на коју су били приморани.

Овај споменик времена први пут се помиње у попису из 1833. године, а верује се да је саграђена 1832. године. Цркву краси богатство орнаментисаних детаља – ограда трема, масивна врата са розетама, мали прозорски отвори са унутрашњим капцима, реза која затвара врата, иконостас из 1832. године, као и осмоугаона розета на таваници. Сви елементи су изрезани у дрвету и обрађени стилизованим геометријским орнаментима, бојеним у црвено, зелено и бело.

Како је далеко од насеља, ушушкана у шуми срца наше прелепе Шумадије, долазак до места на ком се налази заиста је прелеп. Окружена је изворском водом и зеленилом, а природа је овде нетакнута.

Сама црква, стара 188 година, изгледа зато као из бајке.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Даросави једна је од три сачуване цркве брвнаре у Шумадији и под заштитом је државе као споменик културе.

Извор: fb / dragoslav.rakovicgaga

Back to top button