ДРУШТВО

Људи, ми тестирамо више од 80 одсто земаља ЕУ и они нас осуђују

“Извештај Европског парламента све говори. Они су ту све сами рекли о себи. Примећује се да здравствени систем Србије пати од недостатка ресурса. Јесу они то гледали у своје двориште. И каже да нам систем пати од недостатка радне снаге. Људи, ми тестирамо више од 80 одсто земаља ЕУ и они нас осуђују.”

Прочитај ми чланак

Европски парламент је пре неколико дана усвојио Извештај посланика Владимира Билчика о “напретку Србије на европском путу”; усвојен је и амандман којим се захтева разрешење афера Крушик, Јовањица, Телеком Србија и Савамала.

“У Извештају, сачињеном на основу Извештаја Европске комисије о Србији, од Београда се траже „убедљиви резултати“ у важним областима попут правосуђа, слободе изражавања и борбе против корупције и организованог криминала.” (Данас, 25.3.2021.)

Вест о томе изазвала је бурне реакције међу представницима власти у Србији; ни председник Вучић није одолео да замахне папирима, изрази огорчење и констатује да су се “они, изгледа, изгубили у времену и простору”.

Осим што се похвалио тестирањем на вирус короне у Србији, рекао је и:

“Имамо и 500 респиратора још у магацину. Захваљујући томе што се нисмо ослањали на њих, зато и имамо. Ово је народу довољно. Ове лажи чак овако неогољене. И по стопи смртности и по свему осталом, и даље смо испред њих. Волео бих да покажу стварне жртве, стваран број.

***

О набавкама респиратора, стопи смртности од короне, као и броју умрлих, протеклих месеци увелико смо писали и бележили неистине које су јавности сервирали председник, премијерка и чланови Кризног штаба. Од оне да је број респиратора државна тајна у свим земљама, до изјаве да нису крили податке о зараженима и преминулима.

Од председника смо слушали много приче и нимало података о респираторима. У мају смо чули неистину да “имамо једну од најнижих стопа смртности од короне у Европи”, као и да је “у Србији више хиљада одсто мањи морталитет него у земљама ЕУ”.

Проблем транспарентности није решен, а за многе податке, добили смо обећање – ревизија после епидемије.

„Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) одбио је да новинарима ЦИНС-а достави податке о набавци респиратора и друге опреме јер су строго поверљиви. Са друге стране, Министарство здравља нам је одговорило да податке о тестовима за корону којима располаже држава не могу да доставе јер је реч о пословној тајни.“ (ЦИНС, 7.7.2020.)

***

Манипулације званичника нису заобишле ни тему тестирања, на које се Вучић и сада позива.

У недореченој изјави, Вучић тврди да Србија тестира више него 80 процената ЕУ. То значи да би Србија, када би се придодала листи од 27 чланица Европске уније, по наведеном критеријуму била у самом врху, међу првих шест земаља.

Да ли је?

Важно је напоменути да опсег тестираних, ван контекста – не говори много; као што се наводи на једном од сајтова са корона статистиком, Универзитета Џонс Хопкинс. Поузданији начин за анализу – да ли држава тестира довољно људи – требало би да покаже проценат позитивних у односу на број тестираних. Висока стопа позитивних говори да се тетсирају само најболеснији пацијенти, који затраже помоћ. А то опет указује да није довољно широк опсег тестирања. Светска здравствена организација каже да би пре попуштања мера, тај проценат позитивних требало да буде испод 5 одсто, најмање 14 дана.

По подацима са worldometers.info, гледајући укупан број тестираних, Србија није ни у првих десет земаља, као ни по броју тестираних на милион становника.

Ни статистика Универзитета Џонс Хопкинс не сврстава Србију у врх по стопи тестирања. У просеку за седам дана, а по броју тестираних на 100.000 људи, воде Словачка, Аустрија, Немачка, Луксембруг, Словенија, Данска, Француска, Холандија, Мађарска…

На ourworldindata.org подаци такође не иду у прилог Вучићевој тези. По познатим подацима који се односе на неколико различитих дана прошле седмице, Шпанија, Португал, Аустрија, Немачка, Италија, Белгија, Данска – све су испред Србије по броју укупно тестираних на хиљаду становника. А по дневном броју тестова на хиљаду људи, Србија је такође на средини скале.

Иако из председниковог кабинета нисмо добили коментар, ни образложење његове тврдње, по познатим подацима о стопи тестирања, Србија није “боља” од 80 процената држава Евроспке уније, тако да ова изјава добија оцену – неистина.

Извор: Истиномер

Back to top button