ДРУШТВО
У тренду

Орлови поново крстаре Србијом

Прочитај ми чланак

Иако се сматра националним симболом наше земље, орао крсташ (lat. Aquila heliaca) данас је критично угрожена врста у Србији, толико да нам је 2016. године преостао свега један гнездећи пар. Ипак, кроз дугогодишње и упорне акције, пре свега чланова и волонтера Друштва за заштиту и проучавање птица у сарадњи са партнерским организацијама и институцијама, Србија данас броји три гнездећа пара орлова крсташа.

Иако је пораст броја ових птица у нашој земљи добар знак, стање популације крсташа још је увек веома далеко од повољног. Учестали случајеви страдања птица које проузрокују људи, кроз тровање, илегално убијање, хватање, случајеве електрокуције и колизије, узрокују да готово сваке сезоне у Србији страдају десетине орлова. Ипак, постоји нада да бисмо могли да доживимо нови пораст у бројности наших крсташа.

Орлови крсташи су гнездарице, што значи да се током зиме не селе, већ остају на својим територијама чекајући пролеће када изводе потомство. Младе јединке ове врсте након успешног излетања из гнезда, наредних година трагају за идеалним местом за гнездо, где ће, уколико им услови дозволе, остати дуги низ година. Током ове потраге они преваљују широка пространства, детаљно прегледају терен, доступност плена, те траже снажна и висока стабла која би могла да подрже велика и масивна гнезда која ови орлови праве.

Наду да ће се орлови поново гнездити на местима у Србији на којима су историјски били присутни, а данас су ишчезли, дају нови подаци са терена. Током међународног пописа орлова ове зиме, пописивачи су, сем нама добро познатих гнездећих парова, пописали и седам младих крсташа, док је један виђен и у близини старе гнездилишне локације на Фрушкој гори.

Разменом информација са колегама из Мађарске добили смо увид и у путање кретања младих орлова праћених сателитским одашиљачима – чак 4 млада крсташа са сателитским одашиљачима надлетала су Србију, такође посећујући Фрушку гору, али и поднебље Делиблатске пешчаре. Још две младе птице виђене су у околини Београда крајем фебруара.

Ови подаци нам говоре да крсташи активно трагају за новим територијама крстарећи небом изнад Србије. Иако ови призори доносе наду, морамо бити свесни и многих препрека које стоје на путу поновном насељавању. Сведоци смо све чешћих и масовнијих непланских и илегалних сеча шума широм Војводине, па и у заштићеним подручјима.

Такође, појава нових трендова нерегулисане вожње моторних возила у заштићених подручја све је учесталија. Орлови крсташи су птице које су изузетно осетљиве на узнемиравање, пре свега од стране људи. Бука и низ других људских активности, уколико се обављају у близини гнезда, врло често могу да доведу до угинућа младунаца, као и да натерају птице да у потпуности напусте своје гнездо. Претпоставља се да је управо узнемиравање гнезда крсташа један од главних узрока који су нас довели на корак од ишчезавања ове врсте у Србији.

Да ли ће птица са нашег националног грба и даље красити небо над равницама и планинама Србије, увелико зависи од нас. Kао целокупно друштво, имамо обавезу да се залажемо за очувану, здраву и разнолику природу и животну средину, од које не само да зависи живот орлова, него и квалитет живота и опстанак нас људи.

Back to top button