ДРУШТВО

Први млекомат у Србији отворен у Чајетини

Први млекомат у Србији направио је, према речима његовог власника Милована Нинчића, прави бум.

Прочитај ми чланак

Први млекомат у Србији отворен је недавно у Чајетини. Велику пажњу мештана, али и многих туриста са Златибора привукао је овај, до сада невиђен, апарат у нашој земљи. Некима атракција, другима могућност да дођу до домаћег производа, али суштина је иста – свеже и здраво домаће кравље млеко.

Идеја је настала на фарми Милована Нинчића у селу Бранешци код Чајетине још крајем децембра 2019. године. Целог живота је у сточарству, производња млека преноси се с колена на колено, продавали су га пољопривредном комбинату и на кућном прагу, а онда је, каже, случајно одлучио да до купаца долази на иновативан и модернизован начин. Садашња заинтересованост потврдила му је да је одлука била права.

“Они који су пробали су одушевљени. Лакше им је и једноставније да овако купе литар или неколико литара свежег некуваног млека, а многима је и атракција. Занимљиво им је. Долазе и млађи парови и старији суграђани. Старијима и даље помажем, показујем им како функционише, али је у суштини једноставно – као и код обичног апарата за кафу”, каже Нинчић и додаје да ко купи једном, долази сваког дана.

Идеја из Словеније

Посебно интересовање показују посетиоци оближњег Златибора.

“Налази се у центру Чајетине на главном шеталишту, мора се проћи поред њега. Многи туристи који бораве на планини долазе, а било је и неколико случајева да су у путу ка Београду свраћали и узимали по 10-15 литара.”

Апарат је, каже, направио бум у целој Србији, а он га је први пут видео у иностранству када му није ни падало на памет да би тако нешто управо он могао да донесе у своју земљу.

“Када сам видео млекомат у Словенији, нисам ни помишљао да ћемо га имати у Чајетини. Пре више од годину дана почео сам да истражујем на интернету, да се распитујем и одлучио да пробам. Купио сам га у Италији, то ми је била најповољнија солуција. Боље иде продаја овако него раније, сада ми је једина обавеза да дођем ујутру, закачим ново буре и пустим у функцију”, објашњава наш саговорник.

Са млекоматом прода више млека

Сви који желе да дођу до овог домаћег производа могу то да ураде у било које доба дана или ноћи. Млекомат ради 24 сата, а његова запремина је 100 литара, што нестане и у року од 12 сати.

Док нисам имао млекомат, продавао сам дневно око 60 литара, сада могу чак 100, што је знатно више. Брзо оде сва количина, па већ следећег дана доносимо нову туру. Постоје врата на апарату која се отворе и источи се млеко у флашу. Ја сам чак и израдио око 1.000 стаклених флаша са мојим логоом које бесплатно делим мештанима”, каже овај ентузијаста из Златиборског округа и додаје да један литар кошта 80 динара и може се платити и папирним и металним новцем.

Све је аутоматизовано, апарат се сам стелирише 20 секунди након сваког точења.

Интересовање других сточара за куповину апарата

Процес од идеје до реализације није био једноставан с обзиром на то да млекомата до сада није било у Србији, напомиње он.

“Добио сам дозволу Министарства пољопривреде, тржишног инспектора из Београда и санитарног инспектора овде код нас. Дуго је трајао тај процес добијања дозволе. Када сам се обраћао из знатижеље по питању овог апарата, нико није знао тачно да ми каже.”

Ниједна инспекција, нико није знао да му објасни шта и како треба, јер нису постајале одреднице у законским актима које су се односиле на овакав апарат.

“Био је и увоз отежан због целе ситуације око короне, али све је решено и сада имам дозволу за рад”, каже Нинчић.

Интересовање других сточара широм целе земље је велико, много је позива добио у последњих десетак дана, а чак 30 њих озбиљно је заинтересовано за куповину истог апарата.

“Распитују се, питају која је процедура за набавку. Верујем да ово неће бити једини млекомат у Србији, а ја планирам још један да купим и поставим га на Златибору.”

Извор: Агроклуб

Back to top button