КУЛТУРА

“Милунка Савић” у Дворани Парк

Прочитај ми чланак

Поводом Сретења, Дана државности Републике Србије, Центар за културу и Основна школа “Милан Илић Чича” 13. фебруара од 12 сати у Дворани Парк организују извођење историјске монодраме „Милунка Савић”. У улози хероине српских ослободилачких ратова Милунке Савић је глумица ЈДП-а Весна Станковић. Она личну Милункину исповест износи у првом лицу, представљајући уверљиво живот жене – ратника.

Прича почиње од Милункиних девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривница, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Целог живота имала је потребу да заштити слабе и угрожене, па у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић, а после рањавања открива се њен идентитет.

Војска стаје уз њу па је, иако је то било у супротностима са војним правилима, задржавају у јединици у којој се истакла као бомбаш. За седам година ратовања рањена је девет пута, а за своје заслуге добила је дванаест медаља.

После демобилизације рађа ћерку, усваја још три девојчице и храни и школује више од тридесеторо деце. Француска је награђује Легијом части и Ратним крстом са палмом, а одликована је и Медаљом Милош Обилић. После рата радила је као чистачица па у њеној исповести стоји све о животу који је прошла – од пушке до метле.
Режију је урадио Петар Станојловић.

Дворана Парк, 13. фебруар од 12 сати. Улаз за ученике је слободан.

Напомена: У организовању културних догађаја примењују се мере прописане Уредбом о превенцији Ковид-а 19, обавезан размак, ношење заштитне маске и дезинфекција на улазу.
Back to top button