ДРУШТВО
У тренду

Здравље и људскост на кинески начин

Прочитај ми чланак

Сунце се поново и увек на истоку рађа, док на западу ништа ново, осим старих добронамернених уцена..

Од наклоности према било којој страни, показало се да зависе многе ствари, а данас здравље највише. У пандемији короне која у Србији још мало па бележи годину дана, изгубили смо многе драге особе, многе прилике, али добили и најважнију лекцију.

Научили смо или требало би да јесмо, да је здравље нешто на чему почива и од чега креће све у животу. Здраво тело и здрав дух и ум, напао је мали патогени невидљиви вирус. Напао је и исток и запад, силне и покорне, селебритије и обичне, мале пекаре, фризере, верне и неверне. Непријатељ један, а моћан. Пријатеља у невољи, која је снашла цео свет, било је са свих страна, али чини се да је она страна излазећег сунца најбоље и најснажније помогла.

Кина се иако далека, показала као најближа рука помоћи Србији. У тој строго уређеној земљи, где је медицина устројена по принципима модерне науке и алтернативних метода лечења, наша земља добила је најконкретнију помоћ. Дошли су први и одмах. Донели су помоћ у опреми и људским ресурсима, пратили ток пандемије и онако срдачно и искрено радили оно што се по дефиницији сматра добрим, а то је свакако помагање другима.

Сада су браћа Кинези највећим контигентом вакцине Синефарм омогућили да се грађани Србије вакцинишу у довољном броју и на време. У мору теорија завера о подобности и штетности вакцина, преовлађују ипак мишљења и препоруке да су вакцине цивилизацијски одговор на вирусе, па по том цивилизацијском духу Кина суверено заузима и влада знањима и искуствима коју могу да помогну. Отуда се сада и код нас велики број људи опредељује за кинсеку вакцину, и ту традиционалну и проверену рецептуру.

Наглашена политизација и комерцијализација болести несумњиво је све уверила да свет данас заиста почива на принципима тржишта продаје и тражње, где се свакодневно боре велике силе. Нуклеарни потенцијал је један од услова за стицање статуса великих сила, али не смемо заборавити и људски потенцијал који Кинези сигурно имају. Прагматичност у њиховом културолошком обрасцу показала се и у нашем случају као добра стратегија у решавању криза.

Вирус је покорио све, али дисциплина коју овај азијски народ практикује и поштовање као однос према ауторитетима уливају наду у безнадежним временима. Конзумеризам је освојио и њихово поднебље, али не сме се занемарити та доследност у систему у коме се зна коме је и где место. Инсистира се на образовању, владају образовани, цени се моћ која почива на знању и карактеру. Уз изузетке и иступе, на крају се ипак мора признати да Србија може и треба да следи тај традиционално проверени приступ у односу према изазовима времена.

Ако претендујемо да будемо економски јаки, здрави у сваком смислу и безбедни у сваком месту и тренутку, пример поштовања свог идентитета је сигурно Кина. Иако нисмо лишени задовољства да се можемо похвалити пребогатом историјом, културном баштином, ова глобална криза је показала и колико смо сви подједнако почели да баштинимо потрошњу као стил живота и на истоку и на западу. Вакцине су такође потпале под тај вео.

Тражили смо, купили, добили вакцине за избор, неки кажу да смо лидери у Европи по томе, али истина је да смо можда већ почели да усвајамо тај кинески прагматизам и да смо у некој мери спасили што се спасити могло. Вирус је бескрајно опасан у свим мутацијама, као и човек у свим својим идентитетима, уколико не научи да поштује и воли своју природу.

Ми не можемо и нећемо бити Кинези над Кинезима, Американци над Американцима, али можемо бити довољно и само Срби ако више и паметније волимо и поштујемо свет у себи и око себе. Захвалност на ономе што имамо и ономе што нам дају, лекција је коју корона предаје, а коју ћемо закључити здравим изборима и оценом коју заслужују најбољи ученици.

Кинези знају зашто, а ми ћемо се ако упослимо све наше врлине, умети да одговоримо најбоље што знамо и победимо невидљивог непријатеља.

Ана Петровић

Back to top button