АРАНЂЕЛОВШТИНЕВЕСТИДРУШТВО

Политика против струке

Ко то и како гради по заштићеним зонама Аранђеловца

Прочитај ми чланак

Оно што није дозвољено београдском Амасису, сада је омогућено новом инвеститору, фирми Стублина из Стојника. Пре тога смењен је директор ЈП Урбанизам из Крагуејвца, који је уважио апеле да се заштити парк Буковичке бање. За разлику од претходника, нова б.д. директорка је све аминовала.

Други пут за четири године обустављена су у завршници два различита плана детаљне регулације парка Буковичке бање у Аранђеловцу, различитих инвеститора и различитих обрађивача планских карата. У оба случаја замке је, како се показало, постављао аранђеловачки политички врх из СНС-а. Први пут да би на све начине и свим средствима спречио београдску фирму Амасис да дође до грађевинске дозволе за реконструкцију два постојећа хотела, Старо здање и Шумадија и градњу још једног новог. Други пут је, газећи законске прописе, учинио све како би локалном инвеститору, фирми Стублина из Стојника, која је пре две године постала нови власник некадашњег Угоститељског предузећа Буковичка бања, омогућило оно што је првом онемогућено. Епилог је да ни после скоро осам година од прве одлуке о изради плана детаљне регулације парка Буковичке бање – нема тог планског акта.

О томе сведоче и најновији јануарски догађаји. Најпре је Јавно предузеће Урбанизам Крагујевац, које је за израду плана ангажовао власник Стублина Радован Милојевић, раскинуо уговор због бројних незаконитости у поступку израде плана. Одмах затим је, случајно или не, градска скупштина у Крагујевцу брзопотезно, само на основу неаргументованог, руком писаног и фотокопираног записника Надзорног одбора, сменила директора тог предузећа Драгана Дунчића. На истој седници је именовала б. д. директора Весну Милошевић Јовановић, која је водила цео аранђеловачки пројекат.

“Она је све договарала и слала документацију, али је мене као директора обманула, јер ми није предочила све чињенице. Због тога, али и неких других повреда радне обавезе, она је добила отказ”, изјавио је за НИН сада бивши директор Дунчић и објаснио због чега је раскинуо уговор са фирмом Стублина. “До тога је дошло због промењених околности сходно одредби чл. 133 – 136. Закона о облигационим односима. Наиме, обавеза Стублине као наручиоца и општине Аранђеловац као носиоца израде плана биле су да осим техничке, приложе осталу документацију од значаја за израду плана детаљне регулације, што нису учиниле. Предузеће Стублина није обавестило Урбанизам о процедури која се односи на враћање заштите на делу парка Буковичке бање, површине 2,88 хектара. Заштита је била укинута ради реализације конкретног пројекта предузећа Амасис, чија је инвестиција закључком Владе Србије из 2015. проглашена за пројекат од националног значаја. Како је уговор за ту инвестицију у међувремену раскинут, покренуто је неколико иницијатива да се врати заштита на том делу парка.”

Дунчић прецизира да крагујевачко јавно предузеће Урбанизам “није имало сазнања о тим чињеницама приликом закључења уговора, као ни након тога, све док се, при крају израде тог акта и током јавног увида нису огласила заинтересована лица”. “Представници удружења грађана “Павле Бакић” су, наиме, доставили примедбе и аргументовано тражили да се обуставе све активности у вези са усвајањем нацрта плана док се не реше битна питања. И из кабинета председника Србије упућен је допис председнику општине Аранђеловац да се о свему изјасни. Осим тога, Министартво пољопривреде, водопривреде и шумарства, сугерисало је да се ураде нови елаборати о зонама санитарне заштите изворишта минералне воде.

Бласник стублине жели у парку да изгради осмоспратни хотел, а против њега општински грађевински инспектор већ је поднео кривичну пријаву јер је радове на многим објектима почео без потребних дозвола.

Крагујевачки Урбанизам уважио је примедбе и сугестије Удруђења грађана “Павле Бакић” и фирме Амасис, која 2012. купила поменуте хотеле, а онда 2016. раскинула купопродајни уговор, јер није могла да добије дозволе за реконструкцију старих и изградњу новог хотела. Та вест наљутила је челнике локалне власти у Аранђеловцу. На децембарској седници Комисије за планове, која је била затворена за јавност, дошло је до тешких речи. Председница Комисије Ранка Фуртула најпре је обавестила, а онда дозволила да седници незаконито присуствују председник општине Бојан Радовић и пуномоћница Стублине Анђела Станишић. Читав сат они су вређали представнике Урбанизма, коментарисали њихове ставове и одговоре, вршили непримерени притисак и претили кривичним пријавама – пише у отказу уговора.

“Наравно да за то нису имали никакав законски и морални основ, а противно је и правилнику о етичком кодексу јавних функционера”, истиче Дунчић. Он сматра да се читава процедура доношења плана детаљне регулације парка Буковичке бање од првог дана одвијала незаконито. Надлежни општински органи, који воде процедуру израде и усвајања тог планског акта, нису достављали релевантну документацију и избегавали су да реше претходна правна питања. И поред тога, Комисија за планове је, како незванично сазнајемо, пре недељу дана утврдила предлог плана детаљне регулације парка Буковичке бање, који треба да усвоје одборници СО Аранђеловац.

За израду плана Стублина је платила 1,8 милиона динара крагујевачком Урбанизму, али се у чаршији шушка да је све то коштало вишеструко више, јер је требало да се подмире разни трошкови и очекивања многих, посебно због тога што инвеститор намерава да у парку, на веома скученом простору, изгради осмоспратни хотел. Он би, што претходном инвеститору није било дозвољено, надвисио хотеле Шумадију и Старо здање. У плану је и градња анекса Специјалне болнице на 19 ари зелене парковске површине и сеча 53 столетна стабла, због чега је Удружење грађана “Павле Бакић” поднело кривичну пријаву против Александра Драгишића, директора Републичког завода за заштиту природе.

Власник Стублине је, дакле, у самом старту, по свему судећи, починио кривично дело грађења без грађевиснке дозволе. Како на отвореном базену и хотелу Шумадија у парку, тако и на Лобачком дому на врху Букуље, због чега је кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Аранђеловцу поднео и грађевински инспектор општине Аранђеловац. НИН је због великог интересовања јавности покушао да чује и другу страну, председника општине Аранђеловац и власника Стублине, али они нису одговорили на питања постављена мејлом.

Дунчићева одлука да уважи жалбе грађана очито је била кап која је прелила чашу, јер се чини да је власт у Крагујевцу једва дочекала да га смени. И пре тога доскорашњи први човек Урбанизма сметао је инвеститорима који су у Крагујевцу хтели да граде објекат на језеру Бубањ, да изместе железничку пругу из центра града и залагали се за градњу јужне и сверне обилазнице, јер су многи већ откупили земљиште у околини са намером да га по папреним ценама препродају држави. Отуда и вишемесечни покушаји Дунчићевог смењивања што није хтео да стручна, урбанистичка решења подреди политичким интересима градоначелника Николе Дашића и Томислава Николића, о чему пишу бројни крагујевачки портали. Са друге стране, раскид уговора Урбанизма са Стублином у Аранжеловцу на Бадњи дан и брзопотезно Дунчићево сменивање на други дан Божића, били су само круна свих ових дешавања.

Да су политички и ко зна чији прсти умешани у подели интересних карата сведочи завршен и за Нову 2021 отворен реконструисан и дограђен Ловачки дом на Букуљи. Инвеститор је током прошле године далеко од очију јавности, натенане и у миру склапао греде и стаклене зидове тада без грађевинске дозволе, а сада и без употребне.

Ни жута трака грађевинског инспектора о обустављању радова на Ловачком дому, Шумадији и отвореном базену и његова кривична пријава аранђеловачком тужилаштву никога нису узбудили, као ни порушен кров и ископани прозори са уништеним парапетима на хотелу Шумадија, који сада зјапе отворени и без заштите од снега, влаге и мраза. И ту је инвеститор покушао да буде изван и изнад закона, јер је, очигледно, добро разумео “нервни систем” обдашње власти и правилно схватио да се “у име народа” може и те како добро манипулисати.

Извор: НИН / 28.1 /2021, стр. 44 / Љиљана Стојановић

Back to top button