ПОЛИТИКА

ДСС напушта коалиције са СНС-ом – Шта је са одбором у Аранђеловцу???

Прочитај ми чланак

Демократска странка Србије (ДСС) одлучила је на седници председништва да раскине коалиције на локалном нивоу са Српском напредном странком (СНС), јер, како је рекао председник те странке Милош Јовановић, не желе да дају легитимитет косовској политици. Потпредсдедник СНС-а Марко Ђурић је, у писаној изјави, навео да су опседнутост Александром Вучићем и мржња према председнику Србије једини политички програм “фронцли Демократске странке Србије”.

Милош Јовановић је на конференцији за новинаре у седишту ДСС-а рекао да је та странка правила разлику између власти на локалу и републичком нивоу, али околности данас, како каже, “нису нормалне”.

Роган: Против сам одлуке странке, подржавам Вучића

Одборник ДСС-а у Скупштини општине Мали Зворник Јово Роган рекао је да се не слаже са одлуком централе странке о раскиду коалиције са СНС-ом “као ни са уласком у Савез са Ђиласом и Јеремићем”.

“Наставићу као одборник да подржавам политику Александра Вучића”, наводи се у допису који је Роган упутио и Танјугу.

Како је рекао, колико год да локална политика нема везе са националном политиком, “мора имати везе са националном издајом”.

“Она је на делу. Решавање питања Косова је за СНС питање месеци и ништа дуже од тога, ствари су се убрзале и ми не желимо да будемо део тога. Не желимо да тој политици дамо и трунку легитимитета”, рекао је Јовановић.

На питање да ли ће због напуштања коалиције у некој локалној самоуправи бити “оборена власт”, Јовановић је рекао да “није размишљао о томе, нити тачно зна, али да је реч о одговорној одлуци, те да је то питање за СНС”.

Јовановић је, одговарајући на питање да ли то значи да ће сада ДСС ући у Савезу за Србију, рекао да то зависи од њихове процене и како на најбољи начин “зауставити ово лудило”.

“Ако је то Савез, биће Савез (за Србију). Ако је нешто друго, биће нешто друго”, рекао је Јовановић.

Међутим, тврди да одлука о раскиду коалиција на локалу са СНС-ом нема никакве везе са СЗС-ом и да је донета много раније.

ДСС је на локалу у коалицији са СНС-ом у 14 општина.

Ђурић: ДСС потврдио своју безидејност

Потпредсдедник СНС-а Марко Ђурић изјавио је да је Демократска странка Србије, уз “традиционалне позиве на нечињење” и одсуство сваког осећаја за реалност, по ко зна који пут потврдила своју безидејност и инертност и данас “ухватила у коло” са саучесницима у разбијању сопствене државе.

Ђурић је, у писаној изјави, навео и да су опседнутост Александром Вучићем и мржња према председнику Србије једини политички програм “фронцли Демократске странке Србије”.

“Надају се ваљда у ДСС-у да су и грађани Србије заборавили да су они главни кривци за разбијање државе, да је управо њихово нечињење док су били на власти довело до тога да се Црна Гора одвоји од Србије, а да Приштина у међународној заједници стекне кључну подршку за једнострано проглашење независности”, рекао је Ђурић.

Оцењује да је бесрамно и неморално да странка, која је “заједно са својим тадашњим коалиционим партнерима и тајкунима из ДОС-а”, одговорна за распад државе, данас некоме дели патриотске лекције, поготово ако се оне односе на “губитничку и популистичку политику замрзавања конфликта, забијања главе у песак и чекања да се проблеми реше сами од себе”.

“Али, на срећу, поверење које они имају у Србији своди се на ниво статистичке грешке. Знају грађани наше земље, а поготово Срби у јужној покрајини, да у политици ДСС-а нема ни мало озбиљности, ни државотворне способности и памте колико су тога погубног учинили на штету државних и националних интереса и зато им никада више неће дати прилику да воде Србију”, закључио је Ђурић.

У међувремену је и Покрет социјалиста саопштио да “борба за Србију није велеиздаја, али јесте оно што је Демократска странка Србиије урадила долазећи на власт, по вољи странаца”.

РТС

Back to top button