ПОЛИТИКА

JEREMIĆ: ANDREJ VUČIĆ REKETIRA SRBIJU I MALE PREDUZETNIKE!

Прочитај ми чланак

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi podrška Evropske unije za istinsko uspostavljanje demokratije u Srbiji bila „izuzetno blagotvorna“, ali da te podrške nema jer je Srbiji namenjena uloga tampon zone za zaustavljanje protoka izbeglica ka EU i jer unija ne planira prijem novih članica u doglednoj budućnosti.

 

„Postoji i dalje značajan broj pohvala ovakvom načinu upravljanja, koje je sve osim demokratskog. Doduše, sve više se u izveštajima Evropske komisije konstatuju nedostaci u upravljanju, ali na izuzetno stidljiv način, a to bi moglo mnogo plastičnije da se saopšti“, rekao je Jeremić u intervjuu za nedeljnik Vreme. Jeremić je kao primer naveo da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije pominje „nepredvidivost poslovnog okruženja“, što je diplomatski način da se kaže „ako pokušate da uspostavite biznis u Srbiji, dolazi neki Andrej Vučić da vas reketira“.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da ne postoji jasna vizija spoljne politike Srbije niti strategija za njeno ostvarivanje i da predsednik Aleksandar Vučić „olako obećava na sve strane“.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je Srbija u pregovorima o Kosovu i Metohiji u potpunoj defanzivi i da se moralo pregovarati na potpuno drugačiji način, a da bi sada trebalo „napraviti reviziju prioriteta“, što bi otvorilo mogućnost da Srbija „nešto i dobije“.

„Namerno ili omaškom, u briselskim pregovorima je propušteno da se na sto stave pitanja srpske privatne i državne imovine, olako se prešlo preko akta eksproprijacije ‘Trepče’, a predmet pregovora nije bilo ni srpsko istorijsko nasledje“, rekao je Jeremić.

 

Jeremić je naveo da je Vučić pompezno najavio da će srpska strana 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština, ali je potom usledio nagli poziv nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlin, gde mu je saopšteno „nemoj da ti padne na pamet da to uradiš“.

 

„On nije imao druge nego da je posluša. Kada neko ko ima kapacitet da mu nanese političku ili neku drugu štetu kaže ‘ne smeš nešto da uradiš’, ucenjen čovek nema kud osim da uzmakne. A kada uzmaknete nakon što ste nešto značajno rekli, to ima direktne posledice i na sve ostalo što ćete u budućnosti eventualno pokušati“, rekao je Jeremić.

 

AUTOR TEKSTA: Beogradskiglas.rs / Beta

Back to top button