ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је Велики петак

Прочитај ми чланак

Српска православна црква и верници данас обележавају Велики петак, дан када је на Голготи распет и умро Исус Христос. Богослужењима на Велики петак обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара који представља Христов гроб износи плаштаница.

Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља Христову сахрану.

Плаштаница се потом полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Васкрса, који се слави од поноћи, када се у знак васкршње радости оглашавају и прва звона.

У православним црквама на Велики петак се не служе литургије, већ царски часови, са читањем делова Јеванђеља о догађајима у дане Страдања. Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи Страдања за сав хришћански свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења, које СПЦ и православни верници ове године обележавају у недељу, 8. априла.

Према предању записаном у јеванђељима, Исус Назарећанин умро је на крсту у „шести час дана” и завесе јерусалимског храма прецепиле су се напола, сунце се помрачило и сва звона су попуцала.

Зато у православним храмовима на Велики петак не звоне звона, већ се богослужења најављују дрвеним клепалима.

– Дођох на свет да сведочим истину. Сваки који је од истине слуша мој глас – записано је у Јеванђељу по Јовану, у коме Исус пред Пилатом објашњава своју мисију и свесну жртву за спасење људског рода.

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а у Србији и Црној Гори је обичај да се зауставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се јаја фарбају у црвену боју, која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

Ар Инфо

 

Back to top button