ПОЛИТИКА

KADA MIKA “PITA PITANJE” – Za dva mandata javio se tri puta!

Прочитај ми чланак
Za dva poslanicka mandata u Skupstini Srbije, narodni poslanik Milosav Milojevic javio se tri puta, a kako je to izgledlao najbolje se vidi u njegovom obracanju povodom poplava, kada se javio “da pita jedno pitanje”.
A kako ga je pitao, e to je vec posebna prica koja izgleda ovako:
Hvala vam.
Poštovani predsedavajući, poštovana ministarko, dame i gospodo narodni poslanici, ja dolazim iz opštine Aranđelovac, gde smo nažalost doživeli dve elementarne nepogode a to je poplave koje su nas zadesile 14. maja i 25. juna veliko nevreme koje je oštetilo veliki broj kuća.
Ovim amandmanom sigurno ćemo biti obuhvaćeni i mi, Aranđelovačka opština i svakodnevno sam imao zahteve i pitanja mojih sugrađana da li smo mi kao opština koja je znatno oštećena u prethodnim poplavama koje su nas zadesile u periodu od 14. pa na dalje maja, gde smo imali štetu koja je za sada procenjena na više od 100 miliona dinara, gde je poplavljeno dosta kuća, oštećeno dosta objekata.
Takođe smo imali čak i ugrožene ljudske živote, ali nažalost nije bilo ljudskih života, jer brzom intervencijom službi koje su tada reagovale mi smo uspeli da do toga ne dođe. I Krizni štab je adekvatno radio i na vreme je uspeo da tamo tačke koje su bile kritične sanira i da uspe da ne dođe do tih katastrofalnih poplava koje su zadesile Obrenovac i druga područja.
Ja mogu da kažem samo da pored ove nesreće i ove elementarne nepogode, mi smo 25. juna doživeli jedno olujno nevreme gde je oluja oštetila preko 1.500 objekata, gde je preko milion komada crepa uništeno, gde je maltene preko 1.000 domaćinstva ostalo bez krova nad glavom i da nije usvojena ova sadašnja dopuna zakona da bi mi stvarno bili oštećeni, ne bismo znali kako. Lokalna samouprava nije toliko bogata da može sve sama da sanira i da pomogne svom stanovništvu.
Ja samo mogu da kažem da uvom elementarnim nepogodama koje su se dogodile 25. maja, da je oštećen veliki broj dalekovodnih stubova, takođe i niskonaponske mreže je dosta oštećeno.
Mi smo nekom brzom intervencijom, zahvaljujem se ovog puta ljudima iz EPS-a koji su uspeli da reaguju i da naši građani dobiju električnu energiju, a takođe bih ovaj put hteo posebno da se zahvalim u ime građana opštine Aranđelovac je to da je Vlada, za koju često čujem ovde da ne reaguje blagovremeno, nije tačno.
Blagovremeno je reagovala i iz robnih rezervi isporučila opštini Aranđelovac i njihovom stanovništvu oko 500.000 komada crepa, gde smo uspeli da maltene sva domaćinstva pokrijemo, tako da ljudima ne kisne nad glavom, a dalje ćemo se truditi da vidimo šta ćemo da uradimo da nastavimo uz pomoć Vlade i uz pomoć ovog zakona da saniramo i druge objekte.
Ja bih hteo da pitam jedno pitanje, možda će ministarka znati da nam odgovori, jer meni to nije bilo baš najjasnije. Mi smo imali tu elementarnu nepogodu, što se tiče te oluje. Ovaj zakon se odnosi na poplave i to.
Da li ćemo moći i na koji način ćemo moći da prijavimo i tu štetu i u okviru ovog zakona o javnim nabavkama i to, uz razne donacije i iz lokalne samouprave, ili uz pomoć Vlade da pokušamo da saniramo oštećena domaćinstva i da pomognemo našim građanima. Hvala.

 

Back to top button