ОГЛАСИПОЛИТИКА

НЕВЕРНИЦИ – СНС и Јовановић организују концерте у ВАСКРШЊЕМ посту!

Прочитај ми чланак

У најстрожијем посту у Православљу, који носи назив Васкршњи пост и Велики пост (због посебне важности, али и дужине трајања), Часни пост (зато што обухвата време страдања Христовог и Његовог разапињања на Часни крст), Велика четрдесетница (зато што је укупно трајање поста четрдесет дана). Траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана – најдужи у току године, и завршава се празником Васкрсења.

Пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино. На Благовести (уколико не падну у Страсну седмицу) и Цвети, дозвољна је риба. Додатно разрешење на уље и вино је и на Обретење главе Св. Јована Крститеља и на Младенце. Прва три дана овог поста (понедељак, уторак и среду), до свршетка Литургије пређеосвећених дарова, ништа се не једе. Ко то не може, једе хлеб и течност (чај или компот) и то тек после вечерње службе. На Велики четвртак, једе се једном дневно и то после свршетка Свете Литургије. На Велики петак се не једе ништа. На Велику суботу, по завршетку Литургије хлеб и вода (сухоједење).
Историјат

Васкршњи пост је најдужи по дужини трајања и веома је строг. Осим телесног поста постоји и духовни пост, који се одликује у суздржавању од лоших и грешних мисли и дела.

У  посту се такође не организују било какве прославе и весеља, и то је строго забрањено по канонима Цркве.

Међутим, то очигледно не важи за нашу општинску власт, али и лажне опозиционаре које представљају Владан Глишић и Драган Јовановић.

СНС у сред Васкршњег поста доводи Шабана Шаулића, а Драган Јовановић и Глишић Лексингтон бенд.

Толико о њиховом поштовању вере, традиције, Цркве и домаћинског понашања.

Ар Инфо

Back to top button