ПОЛИТИКА

ИНТЕРВЈУ – НАДЕЖДА ПРЕКОВИЋ – Бићу прави представник жена у скупштини !

Прочитај ми чланак

Како бисте се представили грађанима Аранђеловца у пар речи?

Моје име је Надежда Прековић. Кандидат сам за одборника на листи „Изабери Аранђеловац”, дипломирани политиколог по струци, удата. Основну школу и гимназију сам завршила у Аранђеловцу, била члан фолкорног ансамбла „Абрашевић” годинама. Дипломирала на Факултету политичких наука у Београду. И за време студија, моја жеља није била да останем у Београду, већ да се вратим у наш град и да допринесем на сваки начин његовом бољем функционисању. Стога је и тема мог дипломског рада управо била „Локална самоуправа у Аранђеловцу”, а мој циљ бољи живот за све нас.

Како видите улогу жене у политици и како се сналазите у њој?

Присуство и активно учешће жена у политици је од кључног значаја. Јасно је да је за бољи положај жена у друштву неопходно да се оне организују и боре за своје породице и себе. Најизвеснији пут ка том циљу је укључивање жене у политички живот. Једна од веома важних тачака нашег програма јесте да од Аранђеловца направимо породичан град. Навешћу вам само неке од наших предлога за побољшање положаја жене: усклађивање мајчинства и каријере; промовисање рада од куће; непотпуно (делимично) радно време за мајке; активно кажњавање сваког дискриминаторног поступка, како у друштву, тако и на радном месту, усмереног против жена које желе да имају децу или које су делимично или потпуно посвећене породици. Разуме се, не желимо да намећемо женама било који друштвени модел, оне пре свега треба да имају право избора. Са друге стране, апсолутно смо и против идеологија које намеће радикални феминизам. Ми смо равноправне са мушкарцима, али се разликујемо и то не треба да буде предмет раздора, већ напротив. Данас је постало непопуларно промовисати брак, породицу, мајчинство као занимање, а не постоје релевантна истраживања која би реално показала став жена у Србији по овом питању. Као циљ бављења политиком не сматрам долазак на власт или било какву функцију, већ је бављење политиком могућност да се борим за опште добро. Не могу одговорити на питање да ли се сналазим, само могу рећи да дајем све од себе.

Како по вама садашња власт води Аранђеловац?

Сматрам да је садашња власт погубна по нас. Она нема свеобухватан план развоја Аранђеловца. Власт видим само као испоставу централе Српске Напредне Странке у Аранђеловцу која не брине о добробити Аранђеловчана, већ спроводе континуирану кампању своје странке. Пар метара асфалта овде, неколико партијских радних места онде, покоји концерт ту и тамо и грађани Аранђеловца изволите. Да не помињем уцене, претње и разне облике притиска којима су изложени они који се не мире са њиховим поимањем политике. Наша листа се одлучно бори првенствено против таквог амбијента који влада нашим друштвом.

Шта бисте Ви конкретно променили у градској политици?

Наша листа је састављена од људи који до сада нису учествовали у власти, а веома смо свесни свих негативних последица претходних власти. Основни проблем јесте партијско запошљавање. Многи квалификовани и стручни људи су онемогућени да допринесу развоју Аранђеловца својим знањем јер њихова радна места заузимају партијски послушници. Са таквом праксом се мора престати. Од кључне важности је очувати целовитост парка, обновити централни симбол нашег града „Старо здање”, привући инвестиције и од Аранђеловца поново створити породичан град.

Да ли треба више жена да буде на руководећим местима у граду?

Пре свега на руководећим местима видим људе са знањем и способностима потребним за обављање таквих послова, пол ту не игра пресудну улогу. Уколико одређено место заузима мушкарац са мањим нивоом квалификација и искуства, свакако треба да га замени жена са већим степеном вештина. На жалост, жене се тешко одлучују да уђу у политику јер је створен амбијент у коме је политика као рвање у блату, што иде на руку владајућим структурама да наставе са својим бахатим понашањем.

Шта бисте ви поручили женама Аранђеловца?

Позивам жене да гласају за листу „Изабери Аранђеловац”. У нашим редовима је доста жена које знају да је наш живот у нашим рукама, које су се активно укључиле у наш рад и значајно својим идејама и деловањем допринеле да се развијамо. Моја порука женама Аранђеловца је да верују у себе и свој осећај за оно што доноси добро нашој заједници. Позивам све жене, уосталом и све грађане Аранђеловца у граду и сеоским срединама, да нас подрже и да заједно са нама допринесу да вратимо Аранђеловцу стари сјај са новим могућностима. Жене на селу сасвим сигурно имају много тога да нам кажу и могу да дају значајан допринос лепшем животу у Аранђеловцу. Верујем да ћу бити њихов прави представник у скупштини општине Аранђеловац.

Back to top button