ПОЛИТИКА

СКАНДАЛ У ТОПОЛИ – Продали земљу “Задужбине краља Петра Првог”

Прочитај ми чланак

Топола – Данас је у скупштини општине Топола дошло до скандала јер је већина одборника у Скупштини општине Топола УСВОЈИЛА предлог измена Плана детаљне регулације ,,Кружни ток – Топола 1“ којим се на катастарској парцели 815 (део Дома здравља у Тополи), мења постојећа здравствена делатности у УСЛУЖНЕ делатности.

Ово земљиште је Краљ Петар Први дао на УПОТРЕБУ држави све док болница која буде на њој буде државна.

КРАЉ ПЕТАР I КАРАЂОРЂЕВИЋ …НАМ ЈЕ ОСТАВИО… ТЕСТАМЕНТ
Последња воља Краља Петра I

Полазећи у рат против Аустријанаца и немајући времена да потанко обрађујем наследство свога имања, ја остављам моје папире и готов новац мојој деци, Александру, Ђорђу и Јелени. Они ће то поделити на троје међу собом братски.
Имање у земљишту у Београду припада наследнику престола Александру, као и црква на Опленцу, код Тополе. Црвка постаје као засебно правна установа под именом: “Задужбина краља Петра”. Краљ ће се свакад старати о тој задужбини , а остали чланови дома имају право, по одобрењу краљевом, уживати у тој задужбини.
Болница коју подижем у Тополи, предаје се држави на употребу докле год буде болница државна. Ако би се намера променула, место се враћа задужбини.
Грлим срдачно моју драгу децу и препоручујем јим мир и љубав.
Крагујевац
18 новембар 1914
Петар

Поводом овог скандала који потреса Тополу, огласио се и општински одбор СНС-а 

САОПШТЕЊЕ

Општински одбор Српске напредне странке у Тополи, обавештава јавност да је већина одборника у Скупштини општине Топола УСВОЈИЛА предлог измена Плана детаљне регулације ,,Кружни ток – Топола 1“ којим се на катастарској парцели 815 (део Дома здравља у Тополи), мења постојећа здравствена делатности у УСЛУЖНЕ делатности.

Став Општинског одбора је да се на делу плаца Дома здравља ,,Свети Ђорђе“ у Тополи НЕ промени намена, да се објекти (зграда опште праксе и хитне, зграда Црвеног крста, лабораторије и гараже) НЕ РУШЕ и да се НЕ продаје земљиште за услужне делатности. С`тим у вези, ОО СНС Топола у наредном периоду наставиће политичко деловање заједно за са многобројним грађанима Тополе који су нас у протеклим данима контактирали у намери да спречимо доношење овакве срамотне политичке одлуке око измене Плана детаљне регулације ,,Кружни ток – Топола 1“.

 

Ар Инфо

Back to top button