ДРУШТВО

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Жене су ипак јачи пол?

Прочитај ми чланак

Оне се успешније боре с прехладом и не разболевају се толико често, а у чему је тајна?

Истраживачи са Универзитета у Лондону открили су да женски имуни систем може да победи најразличитије инфекције брже и ефектније него мушки.

Тајна је у додатној копији женског X хромозома. Већина женских имуних ћелија има рецепторе за хормоне као што је естроген, што значи да тај хормон има могућност да регулише рад ових ћелија, то јест њихову реакцију на микробе и алергене. Међутим, ово нису само добре вести. Имуни систем може бити толико снажан да покрене аутоимуне болести, у којима организам „напада сам себе“. Студије показују да жене много чешће пате од овог стања. Оне имају девет пута веће шансе да развију лупус и три пута више оболевају од реуматског артритиса.

Јачи имуни систем значи да се жене ређе разболевају, али студије показују да, када је у питању бол – пате више од мушкараца. Жене више пију лекове против болова. Истраживања су показала да оне осећају бол много раније него мушкарци и потпуни је мит да жене имају виши праг бола. Мушкарци осећају мање бола током инфаркта, највероватније захваљујући тестостерону, који смањује стезање у грудима.

На основу ових истраживања о различитости имуног система дошло се до закључка да би било потребно прихватити идеју о различитим начинима лечења исте болести у зависности од пола пацијента. То све води ка индивидуалном лечењу, јер сви већ знамо да сваки лек не одговара свакоме, а сада је додата и различита реакција тела мушкараца и жена.

Извор: Курир

Back to top button