ВЕСТИ

ОВАКО СНС ПЛАЋА БОТОВЕ – Фирми коју је основао Крстић Службени гласник дао 7.000.000 за оглашавање

Прочитај ми чланак

Иако има свој Сектор за маркетинг и односе с јавношћу, Јавно предузеће „Службени гласник“ ће ове године за исте послове платити око 150.000 евра фирмама „Nova Communications“, коју је основао јавни функционер Небојша Крстић и која је до пре три месеца била у његовом власништву, и „Red Communication“ којом руководи Данијела Поповић Јурић.

„Службени гласник” је 28. јула ове године расписао конкурс за „Услуге ПР и маркетинг подршке, промоције и продаје производа издавачке делатности ЈП Службени гласник, Правно-информационог система РС и осталих службених издања“, а 22. септембра за „Оглашавање у штампаним медијима“.

 

Фирма „Red Communication“ ће за послове маркетинга и ПР-а (односа с јавношћу) у наредних годину дана зарадити десет милиона динара са ПДВ-ом, док је Крстићева бивша фирма „Nova Communications“ за оглашавање у медијима добила нешто више од седам милиона динара са ПДВ-ом.

Медијски саветник бившег председника Србије Бориса Тадића Небојша Крстић је, како је објавило Удружење новинара Србије, до 6. септембра ове године био власник две маркетиншке агенције: „Nova Communications“ и „Nova PR Public Relations“. Према подацима Агенције за привредне регистре, обе фирме су од тада у власништву његове сараднице Јасмине Стојанов, бивше Тадићеве шефице информативне службе.

Ипак, Крстић се на АПР-у и после ступању на функцију члана Управног одбора РТС-а и даље води као један од законских заступника фирме „Nova PR Public Relations“, поред сараднице Стојанов.

Из Агенције за борбу против корупције за Пиштаљку су потврдили да их Крстић, у тренутку ступања на јавну функцију, није обавестио да обавља и посао заступника „Nova PR Public Relations“ и најавили да ће по службеној дужности проверити да ли је Крстић прекршио закон. Агенција је навела и да је Крстић 29. септембра именован на јавну функцију члана Управног одбора Јавне медијске установе „Радио телевизија Србије“ и да је поднео извештај о имовини и приходима у законом прописаном року, дана 23.10.2017. године.

За чланство у УО РТС Крстић, према подацима Агенције, месечно добија 44.000 динара нето.

Више новца од Крстићеве бивше фирме, чак десет милиона динара (86.000 евра) за ПР и маркетиншку подршку, промоцију и продају производа у наредних годину дана од „Службеног гласника” добила је агенција „Red Communication” чији је власник Данијела Поповић Јурић. Овај посао агенција је добила пре два месеца, а њена понуда била је једина која је пристигла на конкурс.

Агенција „Red Communication” се обавезала да, како се наводи у конкурсној документацији, изради стратегију комуникације Службеног гласника, стратешки планира односе са медијима, прати објаве у медијима, организује догађаје, ради кризни ПР, као и ПР и маркетинг подршку активностима и издавачкој делатности Службеног гласника и промоцији и продаји Правно-информационог система (ПИС) и осталих службених издања.

Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних места ЈП „Службени гласник“ одређено је да Служба за маркетинг и односе са јавношћу обавља послове који се односе на промоцију овог јавног предузећа, представљање производа и услуга јавности и њихово оглашавање у медијима, промоцију Службеног гласника, промоцију издавачке делатности, иновирање и ажурирање сајта, истраживање тржишта, сарадњу са стручном јавношћу, припрему и израду маркетиншких активности.

Вршилац дужности директора „Службеног гласника” Јелена Триван, која је потписала одлуке о додели уговора обема агенцијама, није хтела да за Пиштаљку говори о разлозима због којих су за рекламирање предузећа ангажоване приватне маркетиншке фирме. Она је више дана непрестано била „на састанцима”.

Триван за функцију коју обавља, према подацима Агенције за борбу против корупције, од јануара 2015. године месечно прима 153.000 динара. Попут Крстића, и Јелена Триван је била у власти за време Тадићевог режима – била је посланик Демократске странке од 2008. до 2014. године, када је напустила ту странку. Пре доласка у ДС, од 2000. до 2006. године била је заменик министра Расима Љајића у Министарству за људска и мањинска права.

На питања Пиштаљке је, уместо Триванове, одговорио извршни директор Службеног гласника Јован Продановић који тврди да то предузеће у Служби за маркетинг и односе са јавношћу има „свега пет запослених” и да је „процена пословодства предузећа да би формирање велике маркетинше службе у оквиру предузећа… представљало превелики трошак”.

Међутим, Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у том предузећу предвиђено је да у том сектору буде запослено осам особа. Осим тога, исти правилник предвиђа бројно људство и у кабинету директора – седам запослених (шеф кабинета, два саветника, два пословна референта, самостални стручни сарадник за квалитет и возач).

У којим новинама је Службени гласник прошле године платио огласе

Посао оглашавања „Службеног гласника“ у децембру 2016, према подацима Портала јавних набавки, добиле су издавачка кућа „Дан граф“ за оглашавање у листу „Српски телеграф“ за нешто више од милион динара (9.000 евра) и „Рингијер Аксел Шпрингер“ за рекламирање у листу „Блиц“ за 973.000 динара (8.000 евра), такође у периоду од годину дана.

Међутим, извршни директор „Службеног гласника“ у Сектору за правне и опште послове Јован Продановић за Пиштаљку каже да је реч о „техничкој грешци у Одлуци о додели уговора“ и да је „уговор закључен са привредним друштвом „Дан граф“ за дневни лист Данас“.

Претходно, „Службени гласник“ је у августу 2016. године новац за оглашавање у штампаним медијима доделио фирми „Медијска мрежа д.о.о.“ која издаје дневник „Српски телеграф“ 400.000 динара, компанији „Новости“ 700.000 динара, фирми „Инсајдер тим“ која издаје дневник „Информер“ 900.000 динара и „Адриа медија групи“ 700.000 динара.

Продановић у писаном одговору додаје да је јавна набавка за услуге маркетинга и односа са јавношћу расписана „када су се за то стекле потребе” и тврди да су цене добијене посредством агенција „знатно ниже од оних које јавна предузећа добијају директним уговарањем”.

„Ангажовање спољних сарадника за одређене послове у овој области за предузеће би било јефтиније и сврсисходније”, оценило је пословодство предузећа, додаје Продановић, који је одбио да нам достави податке о месечним нето примањима запослених у Служби за маркетинг и односе са јавношћу јер „садрже заштићене личне податке”.

Према плану јавних набавки „Службеног гласника” за 2017. годину, конкурс за услуге оглашавања у штампаним медијима требало је да оквирно буде расписан у фебруару 2016. године, а уговор оквирно реализован у марту 2018. године. Конкурс за ПР услуге оквирно је требало да буде расписан априлу ове, а уговор оквирно реализован у мају следеће године.

Председник Надзорног одбора „Службеног гласника” Новак Недић, који је истовремено и генерални секретар Владе Србије, није хтео да за Пиштаљку говори да ли је тај одбор одобрио спровођење две јавне набавке у вредности од 150.000 евра, као и какве ефекте очекује од тако скупе кампање.

Подаци Агенције за борбу против корупције показују да Недић као председник НО „Службеног гласника” од јула 2014. године прима месечно 59.000 динара нето, док му је у Влади Србије месечна нето плата 85.000 динара.

У Надзорном одбору налази се пет чланова, а једна од њих, Маја Батић, ћерка покојног лидера Демохришћанске странке Србије Владана Батића, месечно приходује 39.500 динара. Према подацима Агенције, она је у Градској управи Београда начелник Службе за финансије у Агенцији за јавне набавке и контролу јавних набавки где прима 72.538 динара из буџета града.

Владу Србије у Надзорном одбору представља и Милош Поповић, шеф кабинета премијера Србије Ане Брнабић и бивши државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе. Као члан одбора прима месечно 42.000 динара, док из српске владе добија плату од 136.000 динара.

И помоћник директора у Републичком секретаријату за законодавство Синиша Кукић, који у том органу од 2015. године прима плату од 125.000 динара, сваког месеца добија и око 40.000 динара за чланство у Надзорном одбору „Службеног гласника”. Кукић је претходно био директор Агенције за лиценцирање стечајних управника са платом од 177.000 динара.

На сајту Агенције за борбу против корупције не налазе се подаци о накнади коју за чланство у Надзорном одбору добија извршни директор Службеног гласника у Сектору за продају и набавку Мирослава Кастратовић Тиркајла, која је представник запослених у том одбору. Нису забележена ни њена месечна примања, која нису мала судећи да је коефицијент за одређивање њене плате, према Правилнику о унутрашњој организацији и систематизацији радних места, 11.

Фотографије Небојше Крстића и Јелене Триван: Медија центар

Пиштаљка

Back to top button