ВЕСТИ

Аранђеловац : Изманипулисани одборници Скупштине општине

Прочитај ми чланак

Поводом седнице Комисије за планирање Скупштине општине Аранђеловац од 10. новембра 2017. године којом је завршен јавни увид у нацрт „Плана детаљне регулације гробља у сеоском насељу Босута“ група мештана Босуте је изразила већи број приговора и примедби на овај нацрт плана али и изразила сумњу да су одборници Скупштине општине Аранђеловац изманипулисани и да им није дата релевантна и потпуна информација за кредибилно одлучивање.

Мештани Босуте у засеоку Дудинац између чијих кућа се намерава изградити гробље од 225 места за сахрањивање су саопштили да је реч :

 

  • о хиру једног човека, Рајковић Даниловог Рајка познатијег по надимку Гарача из Босуте, да се сахрани на својој парцели 934/2 у КО Босута иако се стотине Босућана сахрањује на пет постојећих гробаља у Босути без жеље за неком новом, казаћемо ексклузивном локацијом, коју још сада на лобирање поменутог и Скупштина општине бива изманипулисана да доноси некакав неспроводив план легализације гробља,
  • о најављеним блокадама пута који пролази кроз неколико дворишта најближих кућа а коју блокаду пута су мештани у засеоку Дудинац постављали више пута онемогућавајући бесправно сахрањивање између својих кућа,
  • о шестом по реду гробљу у Босути које је потпуно непотребно јер је овај проблем решен 2000-те године одлуком Скупштине општине Аранђеловац о проширењу гробља „Прљуше“ куповином катастарске парцеле 808/1 од Поповић Спасоја у површини од 70 ари и 95 квадратних метара,
  • о договору са мештанима засеока Дудинац од пре 18 година да буду хумани и да не инсистирају на ексхумацији седморо бесправно сахрањених на означеној парцели а да Скупштина општине Аранђеловац купи 70 ари за проширење највећег гробља у Босути „Прљуше“,
  • да на постојећих пет гробаља у Босути : Врановац, Прљуше, Пушница, Лисина и Богдановића гробље, има преко 1,5 хектара празног простора за сахрањивање односно довољно места за постављање 2.000 гробних места што је пет пута више од садашњег броја становника Босуте од око 400 душа,
  • о неспроведеном налогу Републичке грађевинске инспекције упућеном Општини Аранђеловац за ексхумацију и пренос на гробље у употреби свих бесправно сахрањених.

 

Актуелни проблем је настао доношењем одлуке Скупштине општине Аранђеловац од 08. августа 2016. године о изради нацрта „Плана детаљне регулације гробља у сеоском насељу Босута“ о ком је најдиректније заинтересована група мештана Босуте из засеока Дудинац сазнала тек на седници Комисије за планирање Скупштине општине Аранђеловац у петак, 10. новембра 2017. године.

Занимљиво је да нико од надлежних за одлучивање није обавештен о пожару који је изазван у августу 2012. године остављањем свеће на једном од бесправно постављених гробова на спорној локацији на Дудинцу која се жели легализовати, када су две ватрогасне екипе браниле околних десет кућа од пожара због чега су данас исти људи одлучни у спречавању сличних ситуација убудуће. Срећа је да тог дана нису планула околна поља кукуруза, што је спасило ова домаћинства од катастрофе и уништења иметка стицаног генерацијама.

(слика нагорелих стабљика кукуруза)

 

Интересантно је да одборницима Скупштине општине Аранђеловац није достављена на увид приликом разматрања одлуке о легализацији гробља на Дудинцу у Босути из августа 2016. године ни одлука Извршног већа Скупштине општине Аранђеловац о забрани сахрањивања од 5. марта 1998. године као и тужба групе мештана из 1997. године којом је тужена општина Аранђеловац због нереаговања комуналне, санитарне, еколошке и других инспекција на адекватан начин по питању спречавања бесправног сахрањивања као што су сакривена и недостављена одборницима  решења општинске комуналне инспекције и решења о ексхумацији али и негативно мишљење министарства здравља из тог периода о локацији гробља или уставна жалба коју су подносили мештани и добили одлуку суда по којој се ван снаге може ставити свака одлука Скупштине општине Аранђеловац уколико буде донета итд.

Занимљиво је да одборницима Скупштине општине Аранђеловац није достављена ни одлука о проширењу гробља „Прљуше“ у Босути од пре 18. година чиме би се показало да нема оправдања за овакву иницијативу.

Огорчени мештани Босуте између чијих кућа се намерава легализовати  гробље тврде да на спорној локацији неће дозволити физичким препрекама било чије даље сахрањивање.

Остаје да се види да ли ће се нарушавање јавног реда и мира изазвано неправилном одлуком одборника Скупштине општине Аранђеловац изродити у неку много озбиљнију и непријатнију ситуацију.

Закључак и чланова Комисије за планирање Скупштине општине Аранђеловац са седнице 10. новембра,  је био да даља сахрањивања на спорној локацији не би требало дозволити.

Лобирање за  проширивање гробља и отварањем старог сукоба мештана Босуте међутим потиче од стране начелника Општинске управе Аранђеловац Негослава Петронијевића који је такође био присутан на седници Комисије за планирање Скупштине општине Аранђеловац 10. новембра 2017. године.

Остаје нам да видимо да ли су одборници Скупштине општине заинтересовани за потпуну информацију о овом проблему који је решен проширењем гробља „Прљуше“ управо одлуком Скупштине општине Аранђеловац из 2000-те године којом је потрошен новац из буџета на куповину приватне парцеле у Босути.

 

У име мештана засеока Дудинац у Босути

Комненовић Дејан

Back to top button