ПОЛИТИКА

Двери Аранђеловац: Деца нису крива, породична политика је решење

Прочитај ми чланак

Српски покрет Двери осуђује сваку врсту насиља и позива одрасле  и институције да преузму одговорност за насиље које се све чешће дешава међу децом. Случај вршњачког насиља у Аранђеловцу није усамљен и указује на системски проблем нашег друштва, а који је последица анти-породичне политике коју води Влада Републике Србије.

Тражимо да држава кроз све релевантне институције, брзом реакцијом и конкретним мерама заштити сву децу у Србији. Неопходно је пре свега, заштити децу која трпе било какав вид насиља и обезбедити им адекватну помоћ у превазилажењу последица, али  је такође потребно помоћи и деци која су извршиоци. На тај начин ће научити и да преузму одговорност за своје поступке и сагледају начин како да исправе грешку, што је у данашње време готово непостојећа категорија. Наш образовни систем се бави углавном, решавањем последица,а не превенцијом вршњачког насиља. Наравно, да није једина одговорност на Министарству просвете, науке и технолошког развоја, већ на читавом друштву. Деци се кроз ријалити програме и штампу, у чему предњаче садржаји на ПИНК-у и у Информер-у, намећу сцене насиља и скарадности и овакве последице су могле бити очекиване. Вршњачко насиље је само последица, а друштво мора да се одлучно обрачуна са правим узроцима, који нажалост, имају дубоке корене у политици Српске напредне странке, која на сваком месту промовише насиље, простаклук, лажи, клеветање и негативну селекцију. Обавеза надлежног министарств је да развија и негује дух толеранције и ствара безбедну атмосферу за развој и учење сваког ученика. На тај начин се ствара и негује друштво у коме се деца осећају безбедно и заштићено и гради се породични систем вредности.

Деца су будућност сваког друштва и гарант континуитета опстанка и развоја. Дужни смо да их заштитимо и да им помогнемо, нарочито када наиђу на проблеме због којих повређују и себе и друге, као и да помогнемо да они који су претрпели било који вид насиља, никада више не буду жртве. У складу са тим, Двери су предложиле усвајање Породичне декларације као почетак увођења породичне политике у Србију, по угледу на Мађарску која је успешна “pro family” i “pro life” држава. Овакав начин креирања породичне политике у Србији би допринео да родитељи имају више времена да се баве васпитањем и одрастањем своје деце, да институције система брину о сваком детету подједнако и да се ученици у школама осећају безбедно и сигурно, како би могли несметано да расту, развијају се и образују.

 

Српски покрет Двери ће ускоро објавити и како се бахата СНС власт односи према овом, животно важном питању.

 

 

Информативна служба Двери у Аранђеловцу

Back to top button