КУЛТУРА

ДОСТОЈЕВСКИ О ИСТИНСКИ ДОБРИМ ОСОБАМА: За смех је потребна искреност, а зар је има код људи?

Прочитај ми чланак

Познати руски писац Фјодор Михајлович Достојевски је овако говорио о осмеху, па и томе чији је најискренији.

За смех је, пре свега, потребна искреност, а зар има искрености код људи? За смех је потребно да не будете злобни, а људи се најчешће смеју пакосно. Искрен и смех без злобе значи срећу, а зар има код људи у данашње време веселости и умеју ли људи да буду весели? Веселост човека је највиднија црта његова, која га највише одаје. Један карактер дуго не можете упознати, али чим се човек бар једанпут насмеје сасвим искрено, показаће вам се његов цео карактер одмах као на длану.

Само човек врло високог и врло срећног развитка уме да буде весео и да зарази друге, то јест неодољиво и добродушно весео. Не говорим о његовом умном развитку, него о карактеру, о целом човеку. На тај начин, ако желите да прозрете човека и да упознате његову душу, не посматрајте како ћути или како говори, или како плаче, или чак како се узбуђује племенитим идејама, него боље да погледате како се смеје.

Ако се добро смеје, знајте да је добар човек. Ја зато добро знам да је смех најсигурнија проба душе. Погледајте дете: једино деца умеју да се добро смеју до савршенства и због тога и јесу привлачна.

Извор: Курир

Back to top button