ВЕСТИ

PAKLENA SUDBINA 150 RADNIKA KNJAZA! Prvo ih otpustili a sada im zbog borbe za prava na vrata kucaju izvršitelji

Прочитај ми чланак

Aleksandar Milošević, lider radnika preduzeća Knjaz Miloš i predsednik sindikata Pravda priča za Borbu o strahotama kroz koje prolaze bivši i sadašnji zaposleni u Knjazu

Knjaz Miloš je robna marka i firma čuvena na Jugoslovenskim prostorima. Knjaz gotovo 200 godina odlično posluje, a kako i ne bi – ima sjajne proizvode. Međutim, neposredno po privatizaciji, radnici u ovom preduzeću, koje je čak i pod sankcijama uspešno poslovalo, počinju da proživljavaju i preživljavaju strahote tranzicije. O užasnim situacijama i teškim životnim pričama nekoliko stotina radnika “Knjaza” za Borbu govori Aleksandar Milošević, prvak aranđelovačkih radnika i predsednik sindikata “Pravda”.

BORBA: Kada počinju problemi radnika u preduzeću Knjaz Miloš?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Naši problemi počinju pošto je investicioni fond pod kontrolom pulena i finansijera svih režima – Milana Beka, otkupio preduzeće Knjaz Miloš. Od tada preduzeće sistematski napada prava radnika, zamrzava plate i počinje otpuštanje ljudi. Takođe, firma obustavlja sve vidove pomoći lokalnoj zajednici, a preko raznih sumnjivih “revizorskih”, konsultantskih i advokatskih firmi odliva prihode. To je išlo čak dotle da demontiraju proizvodne linije i premeštaju ih u druga preduzeća.

BORBA: Kažete da je uprava Knjaza namerno pravila gubitke?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Da. Fingiranim knjigovodstvom prikazivali su gubitke. Za preduzeće čiji je osnovni proizvod voda, gotovo je nemoguće da bude gubitaš. To naročito važi za Knjaz, koji je veoma uspešno poslovao 200 godina, i bio motor razvoje cele Šumadije, ali od kada je po privatizaciji došao novi vlasnik, ceo Aranđelovac je zavijen u crno.

BORBA: Da li su radnici ili njihovi predstavnici reagovali?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Postojao je dogovor menadžmenta i radnika prilikom otkupa njihovih akcija da se sve promene statusa radnika obave u saradnji sa  sindikatom i na dobrovoljnom principu. Međutim 2010. godine uprava Knjaza odlučuje da, mimo znanja radnika, krene u proces otpuštanja tehnološkog viška. Radnici su tada pokrenuli generalni štrajk i zatvorili se u fabriku.

BORBA: Da li je tada postignut dogovor ili je uspeh izostao?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Štrajk je zamrznut dogovorom da Knjaz ponudi stimulativne otpremnine i u saradnji sa Sindikatom podstakne dobrovoljni odlazak. Međutim, uprava Knjaza uopšte nije ispoštovala sporazum.  Sačekali su da prođe godinu dana i u avgustu 2011. ponovo počeli da masovno i mimo zakona otpuštaju.

BORBA: Radnici su dobijali otkaze nezakonito?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Ništa u procesu utvrđivanja i sprovođenja tehnološkog viška nije bilo po zakonu. U tom postupku je učinjeno između 10 i 15 krupnih i potpuno očiglednih nezakonitosti. Najočiglednija nezakonitost je bila što su naše poslove, sutradan po našem otkazu, preuzele nekakve agencije.

BORBA: Radnike su, dakle, otpustili, a zatim zaposlili druge u sličnom broju ali “na lizing” bez pravog radnog odnosa, penzionog i zdravstvenog osiguranja?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Tako je, novi radnici su došlo preko tašna-mašna firmica, a da nama niko niko nije ni ponudio da radimo preko istih i tako ostanemo u Knjazu, kao što ih zakoni i konvencije obavezuju.

Ljudi su masovno podigli tužbe i u prvom stepenu dobili presudu u svoju korist. Ali tada na scenu stupa naše “pravosuđe”. Apelacioni sud u Kragujevcu, pod potpuno bezobraznim obrazloženjem, presuđuje da u Srbiji postoji “sloboda preduzetništva” i da sud nije ovlašćen da zadire u pravo poslodavca da samostalno sprovodi postupak viška radnika.

To je, ponavljam, apsolutni bezobrazluk. Povređeno je pola Zakona o radu i pregršt međunarodnih konvencija koje su posvećene zaštiti radnika u postupku tehnološkog viška a postoje i hiljade presuda i stavova Vrhovnog suda.

BORBA: Kakva je dalja sudbina radnika Knjaza posle takve presude?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Posle radikalne i nezakonite promene stava Apelacionog suda, iznenada u Aranđelovcu smenjuju postupajuće sudije i njihove predmete preuzimaju sudije iz reizbora koji se masovno, bez ulaženja u suštinu stvari, pozivaju na stav Apelacionog suda, i odbijaju tužbe.

Sve žalbe koje su advokati radnika uputili, ukazujući na očigledne povrede Zakona, odbijane su kratko i bez obrazloženja.

BORBA: Da li su radnici bili spremni da izađu sa ovim u javnost?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Kako da ne. Pa šta drugo preostaje? Podigli smo se u protest, i plasirali našu priču kroz sredstva javnog informisanja. Dobili smo obećanje predsednika opštine Aranđelovac, i Ministarstva pravde, da će da nam pomognu, ali, umesto pomoći se agresivno ponašanje i bezobzirnost sudova još više uvećala. Prošli smo pravosudni pakao, a predmeti se već duže vreme nalaze u Ustavnom sudu što nam je poslednja instanca pred Strazbur.

BORBA: U pravnoj borbi ste došli i do Ustavnog suda?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Došli smo, ali u tom procesu su se događale neverovatne stvari. Čak je intervenisalo i Više tužilaštvo i Ministarstvo pravde, a sudovi su tek reagovali posle najave da će cela stvar dospeti u medije.

Vrhunac cinizma su i dopunski sporovi oko nepravilnog obračuna zarade odnosno koeficijenta gde su svi postupci nezakonito stavljeni u prekid, kako bi omogućili tuženom Knjazu da samovoljno i mimo propisa, određuje koliko šta duguje radnicima, čime su prvi put u istoriji ingerencije jednog suda prepuštene tuženom. Tako je ispalo da tuženi Knjaz sam tumači zakon i presuđuje svojim radnicima.

BORBA: Došli smo do informacije da je Knjaz protiv radnika pokrenuo izvršenja sudskih troškova, a da spor još nije okončan. Da li je to istina? 

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Jeste. To je poseban vid bezobrazluka i demonstracija sile. Knjaz je, ne čekajući konačan ishod spora, pokrenuo prinudna izvršenja i počeo da proganja i pleni imovinu svojim bivšim radnicima. Da li razumete da gone radnike za sudske troškove koji premašuju 300.000 dinara po porodici. Kako nezaposlen čovek to da plati? Uostalom, kako radnik da se izbori za svoja prava, kada ga prolazak kroz pravosudni sistem tera u još veće siromaštvo?

BORBA: Mislite da je sistem napravljen da obeshrabri radnike da se na sudu bore za svoja prava?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Upravo to. U našem slučaju Knjaz je, naravno, nastavio da otpušta radnike, ali posle pravosudnog horora kroz koji su prošle njihove kolege, niko nije smeo da pred sudom zatraži zaštitu svojih prava.

BORBA: Vlast Srpske Napredne Stranke od 2012. godine obećava da će da razreši klupko korupcije između privrede i pravosuđa, to jest, takozvanu “detajkunizaciju” države. Da li ste imali nekakve garancije izvršne vlasti ili bilo koga drugog ko zastupa državu?

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Sećate li se da je nedavno i sam Vučić izjavio da je zgrožen spregom krupnog kapitala, tajkuna i pravosuđa i u tom smislu najavio da će pre izbora da bude sprovedena energična reakciju nadležnih organa.

Budući da je velika većina naših radnih sporova u fazi ustavne žalbe, a da 15 sudija ustavnog suda biraju različiti stubovi vlasti,  po 5 Skupština, Vlada i Predsednik, ubeđeni smo da ni oni trebalo da dele civilizacijske vrednosti kao i Predsednik i vladajuća stranka.

Nadamo se da su te vrednosti one koje štite radnike a ne tajkune. U tom smislu sačekaćemo 90 dana i pružiti priliku svim nadležnim organima da odrade svoj deo posla u skladu sa Zakonom, a pre svih tu priliku pružamo Ustavnom sudu Republike Srbije.

BORBA: Šta planirate u slučaju da Ustavni sud ne odluči u korist radnika Knjaza?

Ukoliko pravda izostane, i nastavi se plenidba imovine, bićemo primorani radikalizujemo borbu. Pritisak na 150 aranđelovačkioh porodica trpi ceo Aranđelovac. Grad je, kao što sam rekao, bukvalno zavijen u crno. Mi nemamo šta da izgubimo. Ukoliko pravda izostane, radikalizovaćemo borbu i branićemo svoja prava kroz medijsku kampanju, proteste, štrajkove glađu, podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih i poziv na bojkot proizvoda kompanije Knjaz Miloš. Cela Srbija će da zna da ni tajkuni ni vlast ne brane radnike. Uostalom, ovo nije usamljeni slučaj. Ovakvo ponašanje je postalo sistem. Svako u Srbiji može da očekuje da će sutra da prođe kao radnici Knjaza, a možda i gore.

Na sugestiju našeg sagovornika, BORBA dozvoljava preuzimanje ovog intervjua i prateće fotografije, uz obavezno navođenje izvora i linka ka originalnoj stranici.

Ivan Điković / Borba.rs
Back to top button