ПОЛИТИКА

Ko je ko u Vučićevoj Srbiji

Прочитај ми чланак

POZIV: Pri kraju svoje poslednje kolumne napisala sam da bi naš premijer Aleksandar Vučić mogao da nam odgovori ko je Nikola Petrović i koja j njegova uloga u dodeli posla na tenderu za crpljenje vode iz poplavljenog rudarskog kombinata Kolubara konzorcijumu domaćih firmi. Evo, sada ću da vam ukratko navedem šta mi je na to pitanje nezvanično, ali iz PRVE ruke odgovoreno. Još se nadam da ću ove odgovore dobiti kao zvaničan intervju. Kao što mi je napola obećano.

NIKOLA PETROVIĆ: Kao što je svima poznato Nikola Petrović je od 2012. godine direktor JP Elektromreže Srbije. Na mestu direktora EMS-a Nikola Petrović obavlja samo 30 odsto od ukupnih poslova koje obavlja za premijera ili za Srbiju. Recimo, Vlada Srbije ga je nedavno imenovala za šefa Radne grupe za kontrolu i konsolidaciju javnih preduzeća, u kojoj su još i Ivica Kojić, Nenad Mijailović, Milun Trivunac. Ono biografija Nikola Petrovića što je tamo i ovamo objavljeno tvrde da je on Vučićev Vladimir Beba Popović. Ja, hvala Bogu, nisam upoznala Popovića, ali Petrović fizički na njega ne liči. Kolege iz lista Pravda su mi Petrovića opisale ovako: „odelo mu je takvo da njime seče vazduh“. Nije baš tačno – malo opušteniji odevni stil. Voli da prizna da je hedonista: skupi satovi, sve je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, i skupa vina, toga se ne odriče. Toj Agenciji je 2012. godine prijavio vlasništvo dva stana: od 146 m2 i 32 m2. Tu mu je Vučić bio komšija, Vučić je krstio njegovog sina, a on je Vučiću bio kum na prošlogodišnjem venčanju. Nije se preselio u kuću na Dedinju, ali jeste u kuću u drugom delu Beograda. Iznajmljenu, iako kuću može i da kupi.

Ja sam za Nikolu Petrovića prvi put čula pre četiri-pet godina. Došao jedan moj poznanik, sav uzbuđen, od razočaranja jedva da progovori. Kaže, sreo Nikolu Petrovića, ne može da veruje, majka Francuskinja, pita ga šta radi, a ovaj mu rekao kako je otvorio pljeskaru. „Majka Francuskinja, a on otvorio pljeskaru“, i tako je ponavljao bezbroj puta dok svi nismo shvatili koliko smo kolektivno propali. (Francuskim poreklom Petrovića impresionirani su i njegovi dosadašnji medijski biografi. Te impresije svestan je i on). Tada je samo usput pomenuto da je otac Nikole Petrovića bio direktor u Energoprojektu, pa sam, ne znam zašto, tada zaključila da je Petrović završio Elektrotehnički fakultet. NIJE. Otac ga je u Švajcarskoj navodno školovao za trgovinu (kafom). A pomenuta su i usavršavanja u Londonu. Ništa od toga nisam proverila, istraživačko novinarstvo je puklo pred novinarstvom izjava – pa da se i ja priključim.

Trgovina kafom Petroviću nije išla, ali trgovina smrznutim voćem navodno jeste. Bavio se i telekomunikacijama, što ne znači da je hteo da bude direktor Telekoma. Nije.

DRAGAN KLISURA I NENAD KOVAČ (ROMING): Kolege koje su radile u listu Pravda tvrde da su im vlasnici ostali dužni nekoliko plata, a pominje se i dug štampariji. Petrović je navodno bio vlasnik samo 5 odsto lista Pravda (i pet odsto dugova?) Agenciji za borbu protiv korupcije 2012. godine je prijavio da je vlasnik 20 odsto preduzeća Mini Hidro Investment doo i 16 odsto MHE Jabukovik doo. Ta preduzeća grade mini hidro elektrane na Vlasini i Limu. Utešili su me sa onom elektranom koja je prikačena na izvorište vode iz koga se snabdeva Užice nemaju veze. U poslednjoj prijavi Agenciji tog vlasništva nema. A i prema Agenciji za privredne registre sve je preneto na ime Dragana Klisure, koji je takođe radio u Energoprojektu, suvlasnik je u svim preduzećima za gradnju mini hidroelektrana, koja se nezvanično dovode u vezu sa Petrovićem (Eco Energo group), a 100 posto je vlasnik preduzeća Hidro-tan koje je u konzorcijumu koji je dobio posao crpljenja vode iz poplavljene Kolubare, „bez kog preduzeća u Kolubari ništa ne bi bilo urađeno, a finansijsko učešće u tom poslu mu je minimalno“. U Eco Energo group, pojedinačno je, preko svoje firme, najveći vlasnik Nenad Kovač za koga mediji tvrde da mu je nadimak Roming i da je Draganu Đilasu bio ono što je Vladimir Beba Popović bio Đinđiću, a što je Nikola Petrović Vučiću.

Da se razumemo, A KOLIKO ZNAM, naš zakon ne brani da funkcioner bude vlasnik firme koja sklapa poslove sa državom, ali ne sme da bude član organa upravljanja u toj firmi ili da na te organe utiče. Ali su opet sve ove veze jako, jako zanimljive za javnost.

Danas

Back to top button