ВЕСТИ

PRIBOJ – Održan protest protiv gradnje hidroelektrane Nikole Petrovića, kuma Aleksandara Vučića

Прочитај ми чланак

U nedelju  je u Priboju održan protest protiv izgradnju privatne hidroelektrane sa branom i vodnom akumulacijom na reci Lim . Protest je  prijavila i organizovala  neformalna grupa građana Priboja . Investitor hidroelektrane je firma „Mini hydro investments“, na čijem je čelu Nikola Petrović, kum predsednika Srbije  Aleksandara Vučića, doskorašnji  direktor Elektromreže Srbije.

Radove izvodi građevinska firma „Hidro tan“, čiji je  vlasnik   Dušan Klisura, poreklom iz Priboja.

Gala Šalipur, glumica

Na protestu, kome je prisustvovalo oko hiljadu  Pribojaca,  govorili su Gala Šalipur, studentkinja glume, Mladen Stiković, diplomirani pravnik i Saša Bjelić, psiholog.

Govornici su rekli da ne žele nikakvu političku konotaciju borbe za spas Lima i Priboja koju su pokrenuli u samoodbrani .

Mislim da je neophodno da se propudimo , da se ujedinimo, da se osvestimo i da bez straha zahtevamo da živimo u zdravoj sredini. Važno je i da prestanemo da ćutimo, jer ćutanjem odobravamo pohlepu moćnika koji nas tlače, rekla rekla je glumica Gala Šalipur.

Stiković je najavio i pokretanje proscesa pred Upravnim sudom kojim će dokazati da je u pribavljanju dokumentacije za izgradnju brane došlo do kršenja procedura.

Mladen Stiković, diplomirani pravnik

„Kakvi bi smo mi to građani bili ako bi dovolili da nas pojedinac tlači i uništava , mi nismo poniženi , već dostojanstveni građani Priboja, naša borba je tek počela, podržite nas, rekao je Mladen Stiković u svom govoru.“

.

Rečeno je da je ogroman novac,  jedini interes investitora, a da će ga on zaraditi na uštrb zdravlja Pribojaca, kojima se otima reka .

Saša Bjelić, psiholog

Priča je jednostavna –  neki kauboji, neki moćnici, koji su nas osiromašili, prodali i izdali, sada trguju našim organima i žele da nam otmu jedino što je ostalo, reku, rekao je Bjelić.

Učesnici protesta , kojima se  pridružilo još građana, su na kraju protesta krenuli u šetnju do lokacije na Limu , kilometar i po udaljene od grada,  na kojoj je u avgustu počela izgradnja brane.

www.priboj033.com

priboj033.com

Back to top button