ПОЛИТИКА

СПРЕМА СЕ КОНАЧНА ИЗДАЈА КОСОВА – Унутрашњи дијалог као припрема народа!

Прочитај ми чланак

Председник Србије Александар Вучић каже да је предложио унутрашњи дијалог како би захтеве Србије и оно што она жели приближили реалности. Након конструктивног разговора бићемо довољно одважни да презентујемо одређене предлоге нашим грађанима, додао је. Поштујемо своје суседе, залажемо се за заједничко тржиште, рекао је о регионалним односима.

 

Он је, током обраћања на затварању Београдског безбедносног форума, рекао да је било преко 100 панела и дискусија са више стотина учесника. Овогодишњи форум се бавио и модерним трендовима, регионалним односима и процесима, интеграцијама у региону, навео је.

“Као председник Србије научио сам пуно од њих, чуо сам пуно различитих ствари и чињеница, и нешто сам мање оптимистичан него прошле године, мада ни прошле године нисам био превише оптимистичан”, навео је.

“Србија ће урадити све што је у њеној моћи да очува мир и спокој у региону. Рекао сам да сам мање оптимистичан, али није увек само због нас”, казао је. Део смо тих проблема, не реагујемо некад добро, а некад претерано реагујемо, оценио је председник Србије.

Прошле године сам овде говорио о процесу дијалога с Приштином и могу да констатујем да смо остварили напредак по неким питањима, додао је. “Након свих оних догађања и смрти до којих је дошло у сукобу, можете тај процес да назовете како хоћете, али људи се због тог дијалога сада осећају безбедније”, навео је.

Оценио је да је и Приштина тиме задовољна, али је додао да свакоко то није довољно. “Не можемо гушити једни друге, већ морамо изаћи из економске кризе сви заједно.

Предлажем унутрашњи дијалог, јер морамо разговарати међусобно, како би наше захтеве и оно што желимо – приближили реалности, и то морају да учине и једна и друга страна или ћемо имати тај замрзнути сукоб 15 година, а немамо више времена за то, због наше деце, нагласио је. То је важно не само за будућност Србије већ за цео регион, каже Вучић.

“Синоћ сам разговарао са премијерком и на следећем заседању Владе разговараћемо о свим техничким условима који су потребни за наставак дијалога, успоставиће се радне групе за логистичку подршку и након конструктивног разговора бићемо довољно одважни да презентујемо одређене предлоге нашим грађанима… Мислим да је то веома важно и да је од највећег значаја за нас, и не ради се о политичком маркетингу. Мислим да право решење лежи негде између наших уступака, албанских уступака, и покушаја међународне заједнице да разуме обе стране”, навео је.

 

“Не подизати очекивања после Каталоније”

Рекао је да је питање Каталоније покренуло много других питања и на српској страни. “Ми смо покренули многа питања и нисмо добили одговоре. И моја сугестија међународној заједници је да не ћути, да не буде тиха кад дајемо сугестије”, каже Вучић.

Ми као одговорни политичари морамо, односно не смемо подизати очекивања међу нашим народом, након овог што се десило у Каталонији, јер не можемо да се поредити са већим, снажнијим земљама које су у бољем положају него што смо ми, наводи.

 

NSPM

 

 

Back to top button