ПОЛИТИКА

Vulin: Unosio sam 9.000 po 9.000 evra

Прочитај ми чланак

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je kako je u Srbiju nezapaženo uneo tetkinih 205.000 evra – u delovima po 9.000 čime je izbegao da suma bude prijavljena carini. Ukoliko je ovo tačno, Vulin je morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju sa novcem. Ovo objašnjenje, međutim, nije u skladu sa ostalim prikupljenim dokazima.

Piše: Bojana Pavlović

Podsećamo, Vulin se Agenciji za borbu protiv korupcije pravdao da je više od 200.000 evra keša za kupovinu stana na Zvezdari dobio od suprugine tetke. Agencija nije poverovala u ovo ministrovo objašnjenje jer je utvrdila da novac nije uplaćen na račune Vulina ili njegove supruge, kao i da niko od njih nije prijavio da je u zemlju uneo ovu svotu novca. Svaki iznos veći od 10.000 evra mora da se prijavi na granici i objasni poreklo novca.

Ministar odbrane pokušao je da izbegne novinarska pitanja tokom današnje posete školi „Branko Pešić“ u Zemunu. Novinarka KRIK-a je nastavila da ga prati i nakon insistiranja ministar je dao neverovatno objašnjenje.

„Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je ministar i udaljio se.

Na ponovljeno pitanje novinarke da kaže da li je tako preneo novac, on je odgovorio potvrdno.

Ukoliko je ovo tačno, Vulin je morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju i donosi novac.

Ovo objašnjenje, međutim, nije u skladu sa ostalim prikupljenim dokazima.

On je Agenciji prijavio da je sumu za stan prodavcu uplatio kao celinu, a ne u delovima.

Ukoliko je stvarno pozajmio novac od suprugine tetke, ministar je bio dužan da dug prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije – što nije uradio.

Agencija je utvrdila i da svojom platom ne može da isplati dug.

„Sve i da je tačno“, navodi se u izveštaju Agencije, „da je pozajmljenim novcem kupljen stan, postavlja se pitanje načina, odnosno platežne mogućnosti njega i njegove supruge da taj novac vrate imajući u vidu visinu njihovih zakonitih i prijavljenih primanja.“

Još jedno pitanje koje novinarka nije uspela da postavi jer je ministar u gužvi otišao, jeste – ukoliko je u pitanju legalan novac, zašto je izdeljenim transferima pokušao da ga od državnih organa Srbije sakrije?

Agencija je nakon provere njegove imovine, u decembru 2015. godine, prijavila ministra Tužilaštvu za organizovani kriminal, pod sumnjom da je počinio neko krivično delo. Dve godine kasnije, tužilaštvo je obustavilo postupak, navodeći da nije utvrdilo da je Vulin izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti.

krik.rs

Back to top button