ВЕСТИ

КАКВА ПОДЛА МАНИПУЛАЦИЈА: Подршка Русије Србима са Косова представљена као Путинова подршка сарадњи са Харадинајем

Прочитај ми чланак

Делегације Српске напредне странке и Јединствене Русије наставиле су данас састанком у Москви редовне консултације о глобалним и регионалним темама. У појединим прорежимским медијима овај састанак је покушан да се представи као подршка Јединствене Русије па чак и Путна лично коалицији Српске листе и СНС са Рамушем Харадинајем иако је представник Јединствене Србије говорио о подршци јединству Срба на Космету и јачању њиховог положаја.

Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије, Сергеј Железњак, истакао је да се његова партија залаже за даљи развој стратешког партнерства двеју странака и народа, наводи Танјуг.

– Александар Вучић, као председник Србије и председник СНС, даје немерљив допринос како би оправдао и реализовао поверење народа и осигурао безбедност грађана и развој државе. Јединствена Русија подржава напоре да се очува национални идентитет српског народа и изради декларација којом би се очували његов језик, култура и писмо – рекао је Железњак.

Железњак је констатовао да су евидентни притисци на српски народ на КиМ и на Балкану уопште, и поручио да ће Србија имати недвосмислену подршку Јединствене Русије по питању билатралне сарадње, регионалних и међународних односа.

– Спремни смо да подржимо све пројекте од интереса за наша два народа. То разумевање није само партијско, већ и државно – објаснио је Железњак, додавши да се Русија са поштовањем односи према политици Србије о КиМ, и да ће наставити да у међународним круговима подвлачи да је наша јужна покрајина саставни део Србије.

Потпредседник СНС Марко Ђурић пренео је захвалност СНС Јединственој Русији и руском народу на подршци и развоју сарадње двеју партија и држава.
– Оваква сарадња највеће руске и српске партије гарант је чврстих односа наших држава, чиме се реализује и воља наших народа и одговорности коју нам је народ поверио – рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија се налази у тешком положају, зато је немерљив допринос и подршка Јединствене Русије и руског народа очувању интегритета Србије, и то не само када је реч о КиМ.
– Питање КиМ тренутно заузима централно место у унутрашњој политици Србије. Циљ унутрашњег дијалога о КиМ је да саберемо све друштвене снаге на заштити српских интереса на КиМ, али и у региону. Желимо да наставимо дијалог и са Албанцима, али његов успех не зависи само од нас, већ и од Приштине, али и оних који подржавају једнострано проглашену независност Косова. Сваки дан када се разговара и када нема сукоба на КиМ јесте још један дан за опстанак српског народа на КиМ – рекао је Ђурић.

У извештају достављеном медијима нема спомена Харадинаја или подршци коју је добио од Српске листе. У Москви је одржан састанак две странке, а представници Српске листе су му присуствовали у својству функционера напредњака. Вођа делегације Марко Ђурић у Москву је путовао у својству функционера странке а не шефа Канцеларије за Косово.

По свему судећи савез са Харадинајем СНС је представљао тежак ударац по рејтинг. Чак и председник Србије Александар Вучић оградио се од те одлуке, тврдећи да су је без његовог знања донели Марко Ђурић и представници Српске листе, али је стао у њихову одбрану.

 

Извор: Танјуг

Back to top button