ПОЛИТИКА

Локални шерифи – страх и трепет у мањим местима у Србији

Прочитај ми чланак

Како се понаша градоначелник Суботице веровано никада не бисмо сазнали да није објављен снимак. И то није први пут да јавност једино на тај начин види понашање локалних моћника. Неки од њих су на функцијама, неки владају из сенке, али је, према оцени социолога, све то модел власти који је преписан с државног нивоа.

Иако Србија није Дивљи Запад, готово свако место у њој има свог локалног шерифа. Од малог села Ба у општини Љиг, где мештани гласно ћуте име Звонка Веселиновића, а надлежни не смеју чак ни то…

„Па… ја не знам… шта сте хтели тиме да кажете… не желим на ту тему ни да коментаришем“. Тако је крајем марта 2016. године говорио директор каменолома.

У Јужном Банату извесни Бранко Маловић као координатор Српске напредне странке води главну реч.

Зато у Панчеву, Ковину или Вршцу напредњаци званично немају одговор на питање ко име је шеф.

Н1: Је л имате неког шефа?

СНС Вршац: Да, да…

Н1: Како се зове?

СНС Вршац: Али…

Н1: Како се зове човек?

СНС Вршац: Госпођо, не дајемо никакве информације и то је то.

БИРОДИ: Градови у Србији постали подруми републичке власти

Колико су страх и трепет у малим срединама сазна се тек кад се у јавности појави компромитујући снимак, попут оног где градоначелник Суботице прети суграђанину.

Богдан Лабан: А прво ћу тебе да пребијем и нећеш знати где се налазиш! Јеси чуо шта сам ти рекао?Јеси чуо шта сам ти рекао?

Владимир Половина: Чуо сам…

Богдан Лабан: Седи тамо, џукело једна, не знаш с ким си се зајебавао.

Такав модел понашања је преписан. Локални моћници, тврди социолог Ратко Божовић, угледају се на највећег државног моћника. На делу је каже комбинација институционалног и неинституционалног насиља која у људима производи страх.

„Ми смо имали у једном тренутку ослобађање од тог страха 96/97 када се Грађанин побунио против крађе избора, и онда сам поверовао да се појавио Грађанин, није то више човек од страха. Међутим, изгледа да се нама обнавља човек од страха, а ја дубоко верујем да од људи од страха, нема никакве користи“, каже социолог Ратко Божовић.

Међутим, онима који се усуде да јавно критикују власт или раде оно што јој није по вољи, по већ опробаном моделу, следи освета медија блиских власти. Телевизија Панчево данима је тако објављивала детаље из приватног живота председнице суда пошто је поништила пресуду против новинара ког су тужили припадници СНС-а.

„Деца председнице Суда уживају, свако у свом стану у Београду. Додуше ћерка уживање воли да дигне на виши ниво“, извештавала је ТВ Панчево.

Претило се и радницима РТБ-а Бор који су одбили да дођу на митинг СНС у том граду.

Особа А: Две жене декларативно не желе…

Особа Б: Декларативно ће после избора да добију отказ! Слободно им кажи!

И ко зна шта све не чујемо, шта све не видимо и колико људи бира да ћути.

N1

Back to top button