ВЕСТИ

МИРОЉУБ АЛЕКСИЋ ОБМАЊУЈЕ ЈАВНОСТ – Купује акције Јубмес банке, а говори да није заинтересован!

Прочитај ми чланак

Поједине банке ће се повући, а друге доћи на наше тржиште, док је за неке предвиђено спајање, односно укрупњавање. Промене власништва очекују се у Војвођанској, ВТБ, Пиреус банци, те ЈУБМЕС банци. Већ су продате Алфа, Марфин, НКМ  и Финдоместик банка.

О томе откуд оволико промена на банкарском тржишту Србије професор на Економском факултету у Београду др Милојко Арсић каже:

„У Србији има превише банака ако се гледа обим пословања, али и друге параметри. У банкарском сектору свако гледа свој интерес и зато је уобичајено да неко дође на ово тржиште, а да неко оде, а ако постоји интерес уобичајено је и спајање, односно укрупњавање банака“.

АИК банка, чији је власник бизнисмен Миодраг Костић купила је лане Алфа банку. Званично преузимање зваршено је недавно, а нова групација се одмах попела на четврто место на домаћем тржишту.  Акције Јубмес банке већ дуже купује “Алко група”, иза које стоји бизнисмен Мирољуб Алексић. Он је рекао да није заинтересован за ту банку, па зато остаје да се види шта планира с акцијама, које су у његовим рукама.

Марфин банку, у којој је доминирао кипарски капитал, купио је руски тајкун Владимир Ким, преко Експобанке у Чешкој, која је, такође, у његовом власништву.  Продаје се и ВТБ банка, у којој су већински власници Руси, за коју има озбиљних купаца, па се до краја лета очекује завршетак разговора. За Војвођанску банку заинтересовано је три банке, а помињу се водеће на нашем тржишту – и стране и домаће.

Какав ће бити резулат промена на банкарском тржишту, показаће време. Од нових банака се очекује да наставе снижавање камата, очисте билансе и смање ниво ненаплативих кредита. Ово потоње од нас тражи и мисија Међународног монетарног фонда.

Извор Дневник

Back to top button