ВЕСТИ

ДНЕВНИ ЛИСТ АЛО ОТКРИВА – Како је Алексић купио хотеле у Аранђеловцу за 59 евра по квадрату!

Прочитај ми чланак

Аутор: Ружица Кантар

Хотел “Старо здање”, културно-историјски драгуљ чију је изградњу започео кнез Милош Обреновић, затим културно добро хотел “Шумадија” и још четири објекта у елитном делу Буковичке бање у Аранђеловцу продати су, уз амин владе Мирка Цветковића, хотелском магу Мирољубу Алексићу за у просеку 59 евра по квадрату, док је дугове ових здања држава задржала, сазнаје “Ало!”!

Цветковићева влада аминовала да се 12.468 квадрата у елитном делу Буковичке бање прода за 738.800 евра. Једини понуђач био власник хотела “Извор”

Алексић, који је у медијима спомињан као близак пријатељ бившег премијера Србије Мирка Цветковића, објекте који су због немара државе у последњих неколико година руинирани платио је око осам пута јефтиније од цене градње, а 15 пута испод тржишне цене. Иницијативу за приватизацију дела а. д. “Буковичке бање” 11. новембра 2011. покренуло је Министарство економије и регионалног развоја, на чијем челу је био члан УРС-а Небојша Ћирић.
Годину дана касније, након јавне лицитације 7. септембра 2012. године, Алексић за 738.800 евра, колико је била почетна, али и кончана цена, постаје власник хотела “Старо здање” и “Шумадија”, ресторана “Аркаде”, отвореног базена и два помоћна објекта. Како је укупна површина купљених објеката 12.468 квадрата, из тога следи да је овај бизнисмен један квадратни метар у просеку платио око 59 евра.

Хотел „Старо здање“ проглашен је културно- историјским добром, а
продат за 15 пута нижу цену од тржишне.   Сагласност о почетној цени ових објеката на лицитацији дала је влада Мирка Цветковића, и то, занимљиво је, у последњим данима свог мандата, то јест 8. јуна 2013. Добивши одобрење владе, Агенција за приватизацију расписала је позив за јавно надметање. Право да се пријаве имала су правна лица која поседују најмање један хотел са пет звездица, најмање један хотел са четири звездице и која за три године имају кумулативни добитак од 10 милиона евра. Позиву се одазвао само Мирољуб Алексић, власник ланца хотела у чијем саставу је и луксузни хотел “Извор”, такође у Буковичкој бањи.

– Цена градње износи око 400-450 евра по квадрату, што говори да су објекти јефтино продати – објашњава за “Ало!” Миливој Дувњак, судски вештак који се бави проценом вредности некретнина. Тржишна цена квадрата у Буковичкој бањи креће се и преко 800 евра. Весна Влатковић, ПР менаџер “А хотела”, који су у Алексићевом поседу, напомиње за “Ало!” да у површину купљених објеката не би требало узимати и потпуно неупотребљив руинирани базен.
– Свакако треба имати у виду да су ови објекти током времена не само запуштени већ потпуно уништени… Када је у питању висина цене, њу одређује продавац, у конкретном случају Влада Србије – истиче Влатковићева.

Агенција: Дугови остали држави

У Агенцији за приватизацију нису објаснили на основу чега је донета одлука о почетној цени објеката, већ су навели да књиговодствена вредност објеката представља финансијске податке који су садржани у финансијској аналитици пословања предузећа.
Присвојивши објекте, Алексић није преузео и дуговања хотела, већ су она остала на терет државном предузећу а. д. “Буковичка бања”, јер „предмет продаје није био капитал АД за туризам и угоститељство ‚Буковичка бања‘ из Аранђеловца“.

Ало

Back to top button