ВЕСТИ

Колико су безбедни српски аква-паркови?

Прочитај ми чланак

Када почну летње врућине, аква-паркови су за многе људе у Србији једина освежавајућа замена за море. Ипак, ниједан од пет аква-паркова, колико их тренутно постоји у Србији, нема сертификат о безбедности.

То не значи да ови објекти нису безбедни, али из акредитованог контролног тела поручују да је сертификат о безбедности неопходан како би ови забавни садржају добили употребну дозволу.

Безбедност је на првом месту, кажу у јагодинском аква-парку, првом који је отворен у Србији. Упозорења и упутства јасно су истакнута. Тврде да су повреде ретке и углавном последица непажње, али и да су сви који плате карту осигурани. Употребну дозволу за базене добили су од градског одељења за урбанизам.

“За сада, а ово је осма година рада аква-парка, ниједна државна институција или комисија није долазила да обиђе аква-парк у погледу безбедности. Али то нама није ни потребно, сви наши тобогани и базенска опрема имају атесте од произвођача са гаранцијом”, изјавио је за Б92 Зоран Глигоријевић, дикректор Аква-парка Јагодина

Међутим, у агенцији “Архитектон”, акредитованој од стране државе за контролу дечијих игралишта и других забавних садржаја, тврде да атести произвођача нису довољни.

Да би се добио сертификат о безбедности потребно је проверити да ли је опрема уграђена како треба и да ли је у складу са домаћим стандардима.

“Сертификат се издаје искључиво за објекат који испуњава одговарајуће стандарде. Испуњеност стандарда СРПС ЕН 1069-1, који се односи на водене паркове, се проверава кроз контролу конкретног објекта, и то по правилу пре стављања објекта у употребу. Закон који упућује на обавезну сертификацију јавних садржаја је Закон о општој безбедности производа”, објашњава архитекта Марко Стојлић.

У овом контролном телу кажу и да ниједан државни орган није у обавези да врши контролу оваквих садржаја, али да су инспекције дужне да проверавају да ли овакви објекти јавне намене имају потребну документацију, међу којима је и сертификат о безбедности.

Б92

Back to top button