ВЕСТИ

ЦВЕТКОВИЋЕВ ПАЈТОС – Мирољуб Алексић изградио хотел на отетој земљи!

Прочитај ми чланак

Паркинг хотела “Извор” и део аква парка у Аранђеловцу, који су у власништву бизнисмена Мирољуба Алексића и блиског пријатеља Мирка Цветковића који је као премијер и отворио овај хотел, изграђени су на земљишту које је у јануару, после осам година силних перипетија, денационализовано и враћено старим власницима, али српски хотелијерски маг сада одбија да их обештети!

Решењем Народног одбора општине Аранђеловац у октобру 1961. године од фамилије Сарамандић одузето је, уз скромну накнаду, два хектара и 10 ари земље ради проширење парка Буковичке Бање. Парк никада није проширен, али су се тек 2003, доношењем новог Закона о просторном планирању, стекли услови да потомци од државе затраже повраћај земље.

Правни заступник оштећених, адвокат Бранка Лекић објашњава да је решење о денационализацији које је донело Министарство финансија и привреде сада коначно и да тужба коју су поднели Алексићеви адвокати не одлаже извршење. То значи да је садашњи корисник спорног земљишта дужан да исплати накнаду. Уколико договор не буде постигнут у наредних десетак дана, а сви су изгледи да неће, саветоваћу мојим клијентима да на суду потраже своја права.

Процес денационализације започео је 2005, али је у међувремену хотел “Извор” приватизован, а на спорној земљи изграђени су саобраћајница, паркинг и део аква парка.

– Док смо се ми прегањали општина је Алексићу помогла да прошири хотелски комплекс и на земљу коју су комунисти практично отели од мог деде, јер је за накнаду коју су му дали те 61. могао да купи тек једну корпу јаја – огорчена је Драгана Вукајловић, једна од 10 наследника спорног имања.

Она каже да је пуних осам година општинска власт одбијала да потпише решење о повраћају земље. Истовремено спорно имање је препарцелизовано и у катастраским књигама придодато парцели на којој је саграђен хотел.

– Законски рок за доношење решења био је 60 дана, а ми смо на коначну одлуку министарства чекали осам година и то тек након подношења Уставне жалбе и тужбе због ћутања админситрације. Шта све то вреди кад Алексић сада обија да нам исплати накнаду. За луксуз којим хотел одише има, а за нас гулију нема пара – бесни Вукајловићева.

Према неким проценама вредност спорне земље износи преко 1,5 милиона евра, а директор хотела “Извор” Драган Тодоровић сматра да трошкове накнаде треба да сноси држава. Он каже да је Алексић купио само друштвени капитал и да је у реновирање хотела, изградњу аква парка и хотелсих садржаја уложио 35 милиона евра, мада су његове обавезе по уговору о приватизацији биле знатно мање.

– “Извор” је само корисник земљишта, па би стога евентуалне трошкове накнаде требао да сноси њен прави власник, а то је без сумње држава. Нисмо ми криви што општина пре приватизације хотела није урадила денационализацију спорних парцела – објашњава Тодоровић.

Ало

Back to top button