ВЕСТИ

СВЕ МАХИНАЦИЈЕ МИРОЉУБА АЛЕКСИЋА – ДРЖАВНИ БАНКАР НА БЛАГАЈНИ КОД ТАЈКУНА!

Прочитај ми чланак

Пише: ИВАН НИНИЋ

Уз три неспојиве функције – директорске у ДИПОС-у и две председничке у Привредној банци Београд, Костадин Поповић постао члан у одбору фирме Мирољуба Алексића.
Агенција за борбу против корупције покренула је поступак против Костадина Поповића, директора државног предузећа за издавање некретнина ДИПОС д. о. о. и председника Управног одбора и Одбора за ревизију Привредне банке Београд (ПББ), због сукоба интереса, сазнаје “Ало!”. Поповић се сумњичи да је вишеструко прекршио закон с обзиром на то да уз ове три неспојиве државне функције обавља и функције члана УО и Одбора директора фирме “Алфа-плам” из Врања, на коју га је протежирао власник те фирме бизнисмен Мирољуб Алексић, који је уједно и акционар у ПББ-у. У одговору који је “Ало!” добио од Агенције наводи се да је та институција по службеној дужности покренула поступак против Костадина Поповића због сумње да је истовременим вршењем више недозвољених јавних функција повредио одредбе Закона о Агенцији за борбу против корупције. Агенција проверава да ли Поповић може истовремено да седи у фотељи директора ДИПОС-а и фотељама председника УО и председника Одбора за ревизију ПББ-а, у којој држава има 64 одсто капитала. Извор нашег листа из Агенције борбу против корупције открива да је сукоб интереса у коме се нашао директор ДИПОС-а посебно комплексан због мреже коју је заједно исплео са бизнисменом Мирољубом Алексићем. Као председник УО и Одбора за ревизију ПББ-а Коста Поповић треба да штити интересе државе која је појединачно највећи акционар у банци. Он, међутим, постаје члан УО врањског предузећа “Алфа-плам”, а убрзо потом се у АПР уписује и као члан Одбора директора те фирме, која послује у оквиру “Алко групе”. Са друге стране, тајкун Алексић преко својих фирми “Пионир” и “Алфа инвест СММ” из састава “Алко групе” поседује 5,7 одсто акција у ПББ-у. Ако се има у виду да кредите ПББ-а користе Алексићеве фирме и да је Бранислав Поповић, досадашњи директор врањске експозитуре ПББ-а у априлу прошле године постао директор “Алфа-плама”, онда је јасно зашто смо покренули истрагу – објашњава наш извор. Прошла влада је, како сазнајемо, толерисала Поповићев сукоб интереса, јер је иза њега стајао његов пријатељ, бивши премијер Мирко Цветковић. Њихово познанство датира још из млађих дана, јер су обојица радили у Рударском институту у Београду, а касније и у Агенцији за приватизацију. Иначе, у периоду када је Цветковић био директор, а Поповић финансијски директор Агенције за приватизацију 2003. године, бизнисмен Мирољуб Алексић је приватизовао хотел “Слобода” у Шапцу. Иако је тада процењена вредност 70 одсто капитала хотела износила 1.554.374 евра, Алексић је платио купопродајну цену од 383.670 евра. Пре две године медији су писали да се управо Цветковић башкарио у Алкесићевом хотелу “Извор” у Аранђеловцу, где је дневни закуп апартмана коштао 29.300 динара.
Антрфиле : Месечно инкасира преко 363.000 динара!
Према подацима из имовинске карте, Костадин Поповић је за председника УО и уједно директора ДИПОС-а постављен 18. 3. 2009. године и по том основу месечно зарађује 228.000 динара. За председника УО ПББ-а изабран је 20. 10. 2010. године, а функцију председника Одбора за ревизију те банке обавља од 1. 7. 2011. године. Месечна накнада коју у ПББ-у прима за обављање ове две функције износи 135.000 динара, а колико новца инкасира у “Алфапламу”, нисмо успели да сазнамо.
Поповић игнорише „ Ало!“
ДИПОС-а Костадину Поповићу смо упутили десет питања у вези с његовим ангажманом у фирми бизнисмена Мирољуба Алексића, али одговоре нисмо добили. Између осталог, питали смо га да ли је тачно да је у Привредну банку Београд запослио свог сина, и то на пословима процене ризика и да ли то представља класичан сукоб интереса?! Упркос бројним покушајима, нисмо успели да добијемо ни један једини документ о финансијском пословању ДИПОС-а који смо од директора тог предузећа писмено затражили. Иначе, каса ДИПОС-а се пуни захваљујући рентирању великог броја резиденцијалних државних некретнина. Буџет тог предузећа на годишњен нивоу износи око шест милиона евра.

Ало/Транспарентност Србија

Back to top button