ПОЛИТИКА

БИА и ВБА на удару НВО !!!

Прочитај ми чланак

Институт за европске послове спровео је истраживање о, како су навели, капацитетима Одбора за контролу служби безбедности. Прецизније, овлашћењима парламентарног Одобра задуженог за контролу (не)законитог прислушкивања грађана и приватних компанија.

На основу мукотрпног истраживања у трајању од годину дана, закључили су да Одбор нема могућности за ефикасну и ефективу контролу служби из четири разлога :

  • Чланови Одбора нису формално ни неформално образовани за посао који им је поверен;
  • Чланови Одбора немају искуства у раду безбедносних служби;
  • Административна и стручна помоћ Одбору не постоји;
  • БИА и ВБА не желе да буду одговорне за свој рад.

Анализу су спровела 4 политиколога без елементарне консултације са неким ко заправо познаје фукнционисање савремених система безбедности, a пожељно је да у ово баш буду укључена стручна лица јер је то широк спектар деловања без којег је заправо неозбиљно нападати систем. Свакако укључивање стручњака у тему о којој се пише је једна од неопходности и нешто што оваквом истраживању даје кредибилитет.

У делу који се тиче упоредне праксе Велике Британије, Немачке и Данске не постоји суштинско залажење у систематизацију контроле, као ни у то ко су заправо кадрови који чине органе који спроводе контролу. Резултати упоредне праксе других земаља не показују да ли је то само олакшало или отежало посао контроле, односно да ли је то заправо било ефикасно и ефективно или је на мала врата уведен обавештајни продор страних служби. Усвајати нешто јер смо тако прочитали на интернету и наводити као лекцију : „Ето БИА , погледај како се то ради у Европи!“, је крајње неозбиљно.

Као препоруке су навели да је неопходно извршити релокацију постојећих или увођење додатних средства која би била на располоагању Одбору како би ангажовао стручно особље или вештаке приликом контроле рада. Ово је заиста непотребно додатно оптерећивање буџета тиме што ће да се додају кадрови који захтевају додатна средства, а резултати су упитни и то се ради у моментима када се спроводе реформе економског система и када се плате и пензије смањују грађанима. Оно што је заиста потребно јесте, да се на основу детаљне анализе надлежности Одбора направи профил занимања који је стручан и који ће знати када службе не раде посао како треба, односно да се избегне мешање људи чији образовни профил не одговара пословима из ове области, као што је рецимо инжињер електротехнике.

Ови политиколози сматрају да би повећавање транспарентности постигли законским решењем којима ће службе обавезати да једном годишње представе своје активности (нпр. попут информација о броју лица против којих су предузете посебне мере). Осим очигледне константације, да свака информација која није била позната подиже ниво транспаретности, не види се заправо шта ће се овиме постићи и како ће то унапредити безбедност, осим што ће рад служби бити угрожен и компромитован .

Када су овако озбиљне теме у питању, мора да нам буде много јаснија следећа ствар : када неко жели неког да прислушкује то може да уради и преко пасивних уређаја чија је цена неколико десетина хиљада евра и то је могуће предузети без знања и сагласности оператера, као и било којих државних служби.

Овде се не ради о проналажењу контретних решења већ о проналажењу најбоље методологије обавештајног продора, који ће служити туђим политичким субверзијама. Да је главни циљ унапређење служби, овде би поред имена политиколога стајала и имена стручњака за безбедност, што није случај.
Једно је рећи да треба тренутне кадрове заменити другима који познају рад службе, друго је додатавати „стручњаке“, поготово оне стране који, поред тога што су безбедносна претња, не би ни разумели рад наше службе. Оптуживати БИА и ВБА да не желе да буду одговорене за свој рад је контрадикторно, јер постоје закони који итекако регулишу њихов рад за који су одговорни .

Треба да нам буде јасно једно – када као друштво сами променимо однос према сопственој држави моћи ће сигурно да нам буде боље. До тада, бар за почетак, можемо да не дозволимо да нашој држави  чита лекције ко стигне!

Кристина Меховић

НАЦИОНАЛИСТ

Back to top button