ВЕСТИ

БИЦИКЛОМ ДО СЛОБОДЕ

Прочитај ми чланак

Пише: Милица Р. Радовић

Ове године је 75 година од како је 4200 српских и југословенских заробИјеника депортовано у Норвешку од стране нацистичких окупационих сила у Југославији. Заробљеници су били интернирани на принудни рад у различите логоре, који су се могли дефинисати као логори за истребљење. Преко 2300 југословеских заробљеника је преминуло, или је било убијено у Норвешкој. Вероватно би више људи изгубило живот да није било помоћи и подршке коју су српски и југословенски заробљеници добили од норвешког становништва.

На темељу контакта који је успостављен између заробљеника и локалног становништва у току ратних година, успостављено је пријатељство и везе које су одржаване и развијане између наша два народа све до дана данашњег. Овог лета биће организована различита обележавања у част успомене на српске и југословенске заробљенике који су изгубили животе у току рата. 23. јуна ће се одржати главна, национална манифестација у општинама Вефсн и Хемнес, у округу Хелгеланд. Ова свечаност се одржава у сарадњи са Друштвом пријатељства Норвешка – Западни Балкан.
И ово би била једна у низу историјских успомена да група младих ентузијаста из Србије није решила да, у име својих предака, покрене пројекат ,,Бициклом до слободе”.
Млади људи из Прокупља, Ниша и Београда, одлучни у својим намерама да ни једна жртва фашизма на овим просторима не буде заборављена, покренули су подухват вредан пажње. Наиме, ови ентузијасти ће крајем маја кренути бициклама на пут Србија-Норвешка (Осло) и 23.јуна стићи и учествовати на централној свечаности.
Искрено верујући да на младима свет остаје Кристина Стаменковић, идејни творац овог подухвата, са групом пријатеља путоваће Европом и делити приче наших логораша.
,,Замислите да седите кући, пијете кафу или гледате ТВ и ођедном неко дође и каже вам да сте инфериорни, да нисте једнако вредно људско биће и да више нисте слободни. Онда вас одведу хиљадама километара од куће у концентрациони логор да тамо умрете. Управо је то оно што се десило мојим суграђанима из Прокупља и осталом становништву Југославије пре седамдесет и пет година. Одведени су у Норвешку да граде путеве, раде и умру. На нашу велику жалост, фашизам је у разним облицима присутан и данас. И лично верујем да је то последица неразумевања и незнања као и саме чињенице да се не познајемо међусобно. Што је апсурдно јер живимо у доба могућности и комуникације. Моји пријатељи и ја желимо да учествујемо у манифестацији поводом обележавања доласка првих заробљеника у конц логоре у Норвешкој како бисмо подигли свест о присутву фашизма у свету, одали почаст жртвама логора, изразили захвалност нашим норвешким пријатељима и поделили са обичним људима Европе судбине наших предака. То ћемо урадити тако што ћемо стајати дуж нашег 1600 километара дугог пута и причати са обичним, стварним људима, делити искуства и успомене и побринути се да се историја више никада не понови.” рекла је Кристина Стаменковић објашњавајући мотиве за овај подухват.
Трочлана екипа коју чине Југослав Стошић, Ненад Гаћеша и Кристина Саненковић ће крајем маја кренути са српске границе пут Осла правећи неку нову историју Европе и стичући нова пријатељства.

Back to top button