ВЕСТИ

ОТВОРЕНО ПИСМО УЧЕСНИКА – Ово је права истина о протестима !!!

Прочитај ми чланак

Због размера које су ови протести попримили осећам потребу да јавно изнесем своје виђење истине.
Прва ствар, што се протеста тиче, је чињеница да су они заиста почели спонтано (веровали ви или не).
У изборној ноћи, огорчен после очигледне изборне крађе, надао сам се да у овој земљи постоји још неко ко размишља својом главом и ко је спреман да се побуни и избори за себе.

Да будем искрен, колико ми се човек згадио и колико сам био револтиран, у том тренутку подржао бих апсолутно сваки протест против њега. У глави сам имао да, уколико неко и организује протест, то ће вероватно бити Бошко Обрадовић. У мору негативних коментара на вест о ”победи” Вучића на изборима, доста људи је било за то да се изађе на улице, и тако је у принципу и почело.

Неко је направио евент на фејсу и стотине људи су потврдиле долазак, наравно и ја. Трећег априла кренуо сам испред Скупштине и сигуран сам био да ће на протесту бити максимално сто људи. Кад сам са пар другара стигао, тако је и било. Међутим, вест о протесту се врло брзо проширила и за неких пола сата нас је било неколико хиљада. Неколико хиљада углавном младих људи са здравим размишљањима, којима је доста свега.
Прво вече је протест протекао мирно, у одличној атмосфери и енергији која се ту осетила. Наравно, колико год нама ”неискуснима” у рушењу диктатора та дешавања изгледала брзо, искусни режим је већ био спреман да ту младу, здраву омладину дискредитује и покуша да нам уништи скуп. То сте могли видети по оним сценама рушења ”Зида плача” изведеном од стране двадесетак људи који су ту били убачени и чија је улога била дискредитовање протеста.

Наравно, сви режимски медији су то објавили, али нико није објавио када је сутрадан тај исти зид подигнут, поправљен и када су запаљене свеће за покој душа свих српских жртава.
Као што сви можете видети, целокупна организација је била на зиду тог евента, која је и даље јавна и може се видети. Свако је предлагао и износио идеје за следећи протест, и свако је имао право да прокоментарише и да се сложи или не сложи са изнетом идејом.

Наравно, било је и много ботовских коментара са сулудим идејама и увредама на рачун људи који су протестовали. У том тренутку су сви људи са протеста већ били окарактерисани као хулигани, дивљаци, алкохоличари и плаћеници. Већ другог дана протеста су се појавили непознати људи који су делили свој пропагандни материјал и налепнице.

Пошто смо се јасно договорили да то не дозвољавамо, покушавали смо да их отерамо и углавном успевали. Било је ликова који су хтели да вриште на мегафон, као и оних који су се представљали као конкретне вође протеста, иако је вођа протеста био свако од присутних.
Колика је у јавности била трка ко ће те младе људе брже и сочније испљувати, мени лично за око запада случај када је неки пријатељ Бате Почуче предложио да он говори на протесту, наводно разговарао са њим, а Бата је био спреман да то прихвати.

Ипак, студенти су га одбили јер је протест замишљен као нестраначки, без боја, без вођа и без било чијих говора, јер је младима доста лажних идола. Наравно, Бата нас је после пола сата најоштрије испљувао како смо плаћеници.
Сваки следећи дан је било све више група и од раније познатих лица, симбола протеста, које смо ми млади још некако успевали да склонимо. Касније је неко предложио да се позове Теша Тешановић са Балкан Инфо, са чим сам се ја моментално сложио, јер сам Тешу изузетно ценио и сматрао га за нормалног младог човека који би могао својим саветима и емисијом да помогне и подржи протест. Испоставило се да је Теша Тешановић све само не човек који се понаша нормално. Данима се гурао и борио да стане на чело колоне и прогласи себе за вођу ”револуције”.

Људи су то трпели пар дана, а онда су покушали да му објасне да ми вођу немамо, што је изазвало мање инциденте и свађе, јер је Теша био спреман да се физички обрачунава са свима пре него што би прихватио чињеницу да није вођа. Након тога, кад је схватио да не може преузети протест, повукао се и наравно констатовао ”да протест воде плаћеници”. А тих дана, то (још увек) није било тако.
Пошто сад већ међу ”главним” људима на протесту предњачи ”Маркс21”, пошто се буквално кланови боре међу собом за превласт, плашим се да ће она огромна већина здравих и младих људи, међу њима и ја, бити изманипулисана. Зато сам ја лично решио да се оградим од протеста, јер ми мој здрав разум, лична схватања и елементарна култура не дозвољавају да наседнем на прљаве игре и будем жртва интереса неких прљавих људи.

Али сву своју подршку и поштовање дајем оним чистим и поштеним младим људима који и даље шетају и искрено верују у борбу против диктатуре, а најоштрије осуђујем клошаре који ће сву ту здраву енергију искористити за остварење неких својих прљавих циљева.
Ђорђе Михаиловић

Back to top button