ВЕСТИ

Tријумф Вучића у првом кругу

Прочитај ми чланак

Таччно у 22.25 синоћ отворен је шампањац у седишту Српске напредне странке, најављујући обраћање новог председника Србије Александар Вучића, који је најпре саопштио да је добио огромно поверење грађана Србије – од 3,7 милиона који су изашли на биралишта, према проценама његовог изборног штаба, за Вучића је гласало 2.035.000. Вучић је рекао да очекује и 75 одсто гласова са Косова и Метохије и да ће нова влада бити формирана у следећа два месеца. Како је навео, освојио је 430.000 гласова више него сви остали кандидати заједно. Пошто је претходно захвалио присутном председнику Републике Српске Милораду Додику, Вучић је рекао и да је веома поносан на велики број гласова у условима који за њих нису били лаки, додајући: „За нас је ово важан дан у којем се показало у ком правцу Србија жели да иде и важно је било да победа буде чиста као суза и да нико не може ништа ни на који начин да тумачи, јер није мала разлика.”

​Гојковић: Избор новог премијера после 31. маја
Председница Народне Скупштине Маја Гојковић изјавила је синоћ да мандат одлазећем председнику Томиславу Николићу истиче 31. маја, након чега ће уследити консултације изабраног председника државе са партијама и избор председника владе.
„Господину Николићу мандат истиче 31. маја, а ако је по слову Устава и закона и ако тако остане, након тога имамо консултације новог председника државе са партијама и избор председника”, рекла је Гојковић за Тв Пинк. (Танјуг)

На основу 92 одсто пребројаних гласова из њиховог узорка, Ипсос је утврдио да Александар Вучић има 55 одсто, Саша Јанковић 16,3, Лука Максимовић 9,4, Вук Јеремић 5,7 одсто гласова. Војислав Шешељ је добио 4,4 одсто гласова, Бошко Обрадовић – 2,3, Саша Радуловић – 1,4, Ненад Чанак – 1,2, Александар Поповић – 1,1 одсто, Милан Стаматовић – 1,3, а Мирослав Паровић – 0,3. Срђан Богосављевић из Ипсоса рекао је да је добро што су овог пута више изашли млади људи, да су Београђани били највреднији и да су могуће промене на листи од два или три одсто. У првом кругу председничких избора разрешене су све дилеме – изабран је нови председник Србије и неће бити другог круга.

Показало се и да се опозиција још није опоравила и консолидовала и да, бар појединачно, у овом тренутку не може озбиљније да парира Александру Вучићу. Испоставило се да је најјачи опозиционар бивши заштитник грађана Саша Јанковић, који је, иако далеко од Вучића, заузео другу позицију, једину још са двоцифреним резултатом. Највећа атракција изборне кампање, Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели, показао се можда и као највеће изненађење избора, освојивши треће место са близу 10 процената. Антисистемски кандидат, измишљени лик, фаворит бирача разочараних изборном понудом, пореметио је рачуницу опозиционим претендентима на председничку функцију и својим резултатом задао ударац политичком естаблишменту. Двојица кандидата, Шешељ и Јеремић, за које се претпостављало да можда имају шансе за други круг, прилично су подбацили.

Радикали нису крили разочарање. Шефица изборног штаба СРС Вјерица Радета синоћ је одмах признала Вучићу победу и изјавила да радикали нису задовољни резултатом који је постигао њихов кандидат. „Ми ћемо у наредним данима размотрити узроке и последице тих изборних резултата”, рекла је она. Вук Јеремић, који је најпре преко „Фејсбука” захвалио бирачима („Хвала, Србијо, направили смо први корак“), пре других кандидата обратио се јавности из свог изборног штаба. Оценио је да се кампања одвијала у условима који се не могу назвати регуларним, да ју је обележио „медијски мрак“ и „досад незабележен степен агресије и блаћења опозиционих кандидата“. „Србија данас није, и дефинитивно није, демократска земља. Не живимо у демократском друштву, немамо демократску власт“, поручио је Јеремић, додајући да ће Вучић формално правно легално ступити на председничку дужност, али не на легитиман начин. Део опозиционих кандидата имао је замерки на ток изборног процеса, указујући и на неправилности током гласања, али су домаћи посматрачи из Црте и Цесида оценили да није било неправилности које су могле да утичу на резултат избора, то јест да је реч о изолованим инцидентима.

Аналитичари се углавном слажу у оценама да Вучићева победа није изненађење, да је Бели забележио ипак ненадано висок резултат, а да је опозиција у суштини разочарала. Према речима појединих посматрача политичких прилика, не очекује се да Вучић поднесе оставку на место лидера Српске напредне странке. Говорећи о начину на који ће Вучић обављати функцију председника Србије, социолог Милан Николић је оценио да, иако председник има мала формална овлашћења, он ће „у председничку палату унети неформалну политичку моћ“ коју је имао донекле Тадић у другом мандату, а коју ћемо сада видети још израженије. Аналитичар Драгомир Анђелковић је рекао да не очекује веће промене у новој влади, да ће то бити влада континуитета, те да очекује да нови премијер буде нека „експертска личност“, како би помирио разлике између странака у владајућој коалиција. Анђелковић сматра и да ће Вучић имати утицај на унутрашњу политику и економију.

 

Курц први честитао Вучићу на избору за председника

БЕЧ – Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц честитао је вечерас Александру Вучићу победу на председничким изборима.

Он је на свом Твитер налогу написао:

„Честитам Александру Вучићу на избору за председника Србије. Радујем се што ћемо наставити блиску сарадњу између две земље.„

Курц је први страни званичник који је честитао Вучићу. (Танјуг)

 

Хан честитао Вучићу

БРИСЕЛ – Комесар ЕУ за суседску политку и придруживање Јоханес Хан рекао је вечерас да се радује сарадњи са новим председником Србије – Александром Вучићем.

„Честитам Вучићу на избору за председника Србије са убедљивим резултатом”, написао је он на свом Твитер налогу.

Он је додао да се радује „сарадњи са новим председником, као пријатељи и партнери, на путу ка пријему Србије у ЕУ”.

„Србија и ЕУ – бољи заједно”, написао је Хан.

Хан је први од званичника ЕУ који је честитао Вуцићу. (Танјуг)

 

Бели: У понедељак у 7.00 преузимам функцију од Николића

Председнички кандидат Љубиша Прелетачевић Бели изјавио је вечерас да је изабран за председника и да сутра у 7 ујутру иде на Андрићев венац да преузме функцију од Томислава Николића.

„Како Танјуг јавља, ја сам победио”, рекао је Бели.

Упитан да прокоментарише званичне резултате избора, Бели каже да их не признаје, већ да признаје само оне из свог штаба.

„Ја сам председник, 67,97 одсто, заиста невероватно”, прокоментарисао је Бели у свом стилу.

Његов најближи сарадник, познат као Прилепак, најавио је да ће у почетку да се „прилепи” уз Белог, и биће му довољно да буде и возач.

Касније, кад постане премијер, ситуација ће се преокренути, каже, пошто председник владе има веће ингеренције.

„Кад ја постанем премијер, онда ћу ја да будем Црни, а он ће да буде прилепчић”, поручио је он.  (Танјуг)

 

Јеремић: Наставићу политичку борбу у „широком фронту”

Председнички кандидат Вук Јеремић је изјавио вечерас да је добио подршку између 200.000 и 250.000 бирача Србије и да је поносан на тај резултат, с обзиром на, како је рекао, притиске и „медијску сатанизацију” којој је био изложен.

Јеремић је био видно разочаран изборним резултатом и констатовао је да све што се дешавало у кампањи и током изборног дана доказ да Србија нема демократско друштво.

Најавио је да ће наставити политичку борбу и да неће правити никакве политичке или било какве друге компромисе.

На питање да ли ће основати политичку странку, Јеремић није хтео да се изјасни, већ је навео да ће о томе моћи да говори тек када буду објављени и званични резултати.

Јеремић је, ипак, истакао да намерава да учествује „у широком политичком фронту и сарадњи више актера”. (Танјуг)

 

Поповић: На нама је да прихватимо резултате избора

Председнички кандидат Демократске странке Србије Александар Поповић изјавио је вечерас да се према подацима те партије његов резултат на данашњим изборима креће између 1,2 и 1,3 посто, те да не могу да буду задовољни.

„Ми наравно не можемо да будемо задовољни резултатом, али смо задовољни јер смо ишли под својим именом и говорили о јасној и одређеној политици и дали одговоре на питања која нас муче”, рекао је Поповић вечерас новинарима у изборном штабу ДСС.

Према његовим речима, ДСС је доказала да је њихова идеја жива без обзира на то шта се догађало у прошлости.

Уверен је да је то нови почетак за ДСС.

„Један циклус је овим окончан, а други који ће, уверен сам, дати боље резултате него што су били у прошлости – почиње. Моја мисија је била да, не вређајући никога, помогнем да се очува минимум минимума гласова људи који ову политику подржавају. Урадили смо посао на најчаснији, најпристојнији и најгосподскији начин”, казао је Поповић.

На питање да прокоментарише победу Александра Вучића у првом кругу, рекао је да су резултати такви какви јесу, „а на нама је да их схватимо и прихватимо”.

Навео је да је кампања била без дуела, да је била финансијски неравноправна и да је било увреда. (Танјуг)

 

Јанковић: Наш пут је тек почео

Саша Јанковић поручио је вечерас да Србија после избора више није иста и да су избори тек почетак политичког процеса, који ће вратити институције и достојанство грађанима и Србији.

„Сачекаћемо праве изборне резултате и у складу са њима ћемо се у односу на ове изборе понашати, али наш пут је тек почео”, рекао је Јанковић у обраћању у свом изборном штабу.

Он је рекао да су „неки” на необичан и преурањен начин прогласили преурањену победу, која је, каже, у складу са начином на који су водили изборну кампању.

„Биће необично, али ја морам да прогласим победу – победу пристојности, реда, финих људи, правила принципа и вредности за које смо се залагали, Србије која више није иста”, рекао је Јанковић.

Он је рекао да је разумео све гласове грађана које је чуо, не само оне који су говорили о оптимизму, него и оне који су упозоравали на проблеме, те истакао да ће те гласове наставити да уважава.

Јанковић је рекао да је учешће у изборној трци вредно поштовања и истакао да изборна трка још траје и да ће трајати. (Танјуг

 

Бошко Обрадовић: Да се пониште избори

Председнички кандидат Бошко Обрадовић изјавио је вечерас да је незадовољан својим резултатом, али и да би због неуставности избора на Косову и Метохији – изборе требало поништити.

„Моја обавеза је да констатујем да је иза нас једна од најнепоштенијих кампања у у новијој историји. Избори су нерегуларни и довољно је да наведем пример гласања са КИМ за који је Уставни суд рекао да је неуставан да би избори били поништени. Тако је било у Аустрији и избори су поништени. То је и за Србију право решење, да избори буду поништени и спроведени нови на демократски начин”, рекао је Обрадовић.

Он је додао да није било контроле избора:

„Питам зашто је забрањено формирање Надзорног одбора Скупштине за праћење избора, РЕМ се сам искључио, самим тим нико није пратио регуларност емисија, јер нема слободних медија”.

Према његовим речима, није извесно да је Вучић победио у првом кругу.

„Избројани су гласови са малих изборних места, тек треба да се броје резултати из великих градова, посебно из Београда”, поручио је Обрадовић и додао да се не предаје и да ће наставити борбу.

Тврди да је добио 2,38 одсто гласова и верује да време његове политике тек долази. (Танјуг)

 

ОЕБС транспортује материјал у Рашку и Врање

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – ОЕБС је вечерас око 22 сата, након што је прикупио комплетан изборни материјал, укључујући и гласачке листиће, обавио његов транспорт за Рашку и Врање, где ће га предати представницима Републичке изборне комисије.

Пребројавање гласова није обављено на Косову, како је из ОЕБС-а речено, јер би у супротном могла да буде угрожена безбедност комплетне операције.

Из ОЕБС-а је вечерас саопштено и да је на Косову на председничким изборима гласало 39,2 одсто од укупног борја уписаних бирача. (Танјуг)

Back to top button