ВЕСТИ

ТЕРОР НА ПРАВНОМ: Тешке манипулације на изборима за студентски парламент!

Прочитај ми чланак
Ових дана се на друштвеним мрежама проширио апел великог броја студената Правног факултета Универзитета у Београду који су револтирани начином на који факултет организује изборе за студентске представнике.
Нико то не би очекивао, али по свему судећи, изборне манипулације се дешавају на месту где би просечан човек то најмање очекивао – на Правном факултету у Београду!

Редакција „Правде“ је разговарала са неколико студената који су дигли глас против изборних манипулација и „екипе“ која води студентски парламент задњих година:

„Сазнали смо да су избори расписани пар сати пред крај рока за предају кандидатура“ почиње причу Игор Голубовић, представник опозиционе листе на изборима за Студентски парламент.

Како сазнајемо, за годишњи буџет од приближно 300.000 евра се углавном надметала само једна листа студената, а то је ове године осујећено у последњи час.
„Њихов modus operandi је јасан“, наставља Игор Голубовић, „тајно распишу изборе на којима је кандидована једна листа која је на власти и једна лажна опозициона листа, коју исто чине парламентарци нижег ранга. У задње две године је на изборима гласало свега око 300 студената, јер нико није ни знао да се исти одржавају осим чланова парламента и уског круга људи око њих.“
 
Студенти су по друштвеним мрежама делили слике очигледне изборне манипулације где је обавештење о расписивању избора било скривено другим плакатом! Ово баца сумњу и на умешаност управе факултета пошто правилник Правног факултета дозвољава истицање плаката само уз изричиту дозволу управе.
Још једна ствар је јако сумњива, а то је да је сам правилник за начин подношења кандидатура окачен на сајт факултета тек након истека рока за предају истих!
„Нема сумње да је актуелна гарнитура Студентског парламента у спрези са Управом факултета и одређеним професорима. Велики је новац у игри. Проблем за студенте је што њихове комбинације излазе из новчане сфере, већ парламентарци у договору са управом факултета смањују број испитних рокова и трајање истих.“ тврди Игор Голубовић, представник листе „Правни правницима – Опозиција ПФ“.

ФАНТОМСКЕ ЛИСТЕ: Ко потпише петицију за „Октобар 2“ постаје кандидат на изборима!

И ове године је владајућа структура кандидовала неколико фантомских листи од којих је једна и „Форум студената права“, „Јединствена листа за студенте“ које подржавају неке студентске организације које више не постоје, а чак су и људи на листама измишљени!

Редакцији се јавила студенткиња друге године чије се име нашло на листи кандидата једне од ових листа, а она није знала ништа о томе: „Случајно сам на интернету видела фотографије спискова кандидата. Нашла сам своје име и број индекса, а никада нисам имала везе са политиком на факултету! Претпостављам да су моје податке добили када сам потписала петицију за октобар 2, који је потом укинут.“

Наша саговорница је замолила редакцију да остане анонимна: „Не бих волела да знају моје име и презиме јер знам да ми могу направити великих проблема при студирању. Они су у спрези са неким професорима и управом факултета“, рекла је студенткиња чије име се нашло на једној од лажних листи кандидата.
Извор: Ослобођење
Back to top button