ВЕСТИ

НОВА БОМБА ИЗ МАКЕДОНИЈЕ: Ситуација постајe алармантна!

Прочитај ми чланак

Али Ахмети, лидер најутицајније албанске партије у Македонији ДУИ, најавио је данас план Б за будућност Македоније, о којем расправља врх те странке на састанку који је у раним поподневним часовима почео у месту Мала Речица близу Тетова.

Ахмети се јутрос у Струги срео са министарком одбране Албаније Мими Кодељи са којом је разговарао о актуелној политичкој ситуацији у Македонији.

Како јавља извештач Танјуга са лица места, Ахмети је казао да се ради на плану Б након што је македонски председник Ђорђе Иванов одбио да додели мандат за формирање владе опозиционом лидеру Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорану Заеву.

Из кабинета македонског председника Ђрођа Иванова је синоћ, после његовог сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, саопштено да он не може да прихвати њен позив да мандат за формирање македонске владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да то учини, наводећи као разлог прихватање Тиранске платформе од стране Заева.

„Председник Иванов је рекао да, у складу са уставом, неће именовати за мандатара неког ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера“, наводи се у синоћњем саопштењу.

„Та платформа представља постизборно кршење устава и оквирних споразума из Охрида и ставља Македонију у субверзивну позицију и у положај зависности од стране земље. Грађани су гласали за европске реформе а не за страну платформу“, додаје се у саопштењу из кабинета Иванова, пренела је МИА.

Он је такође указао на одсуство међународне званичне осуде такве платформе која представља мешање у унутрашње ствари Македоније.

 

Извор:  Танјуг

Back to top button